List met trein bij Gennep

Bij Gennep wisten de Duitsers dankzij een list met een trein de spoorbrug bij Gennep over te steken en de Peel-Raamstelling te passeren.

Bron: De Oorlog, deel 1 (1 min. 10 sec.)

Media:

  • List met trein bij Gennep
    List met trein bij Gennep
    Bij Gennep wisten de Duitsers dankzij een list met een trein de spoorbrug bij Gennep over te steken en de Peel-Raamstelling te passeren.
    Bron: De Oorlog, deel 1 (1 min. 10 sec.)
    Magnifier
    Brug bij Gennep
    Brug bij Gennep
    Een trein met Duitse soldaten weet door een list de spoorbrug bij Gennep per trein te passeren.
    Bron: De Oorlog, deel 1
    Magnifier
    Bunker Peel-Raamstelling
    Bunker Peel-Raamstelling
    Een bunker in de Peel-Raamstelling in Noord-Brabant
    Bron: De Oorlog, deel 1
  • Magnifier
    Deel Peel-Raamstelling
    Deel Peel-Raamstelling
    Een deel van de Peel-Raamstelling in Noord-Brabant
    Bron: De Oorlog, deel 1

Peel-Raam Stelling

List van de Duitsers

In het zuidoosten van Nederland moet het leger vertrouwen op de houdbaarheid van de Peel-Raam Stelling. Om die meer kracht te geven was speciaal het Peelkanaal gegraven. Dat was in mei 1940 juist gereedgekomen.
Daardoor kon deze linie goed worden verdedigd vanuit kazematten, kleine betonnen bunkers waaruit je de vijand kon beschieten.

Van het grootste belang was in deze stelling de spoorbrug, bij Gennep. Die was ondermijnd, en kon bij onraad direct worden opgeblazen, om te voorkomen dat de Duitsers per trein ons land zouden binnenkomen.

Maar daar ging het mis. Want ondanks alle voorzorgsmaatregelen reed hier op 10 mei, iets na vier uur ‘s ochtends, een Duitse pantsertrein overheen, dwars door de Peel-Raam Stelling. Drieëntwintig wagons telde de trein, volgestouwd met wapens, munitie en manschappen van het derde bataljon van het 481e Infanterieregiment, onder bevel van majoor Schenk.

Aan deze in zijn eenvoud verbluffende stunt – een land binnenvallen met de trein – was een listige truc voorafgegaan. De Duitsers kregen de spoorbrug in handen met behulp van drie NSB-ers, van de groep Sport en Spel. Ze hadden Nederlandse marechaussee-uniformen aan en ze hadden ook een aantal Duitse soldaten aan Nederlandse uniformen geholpen.

Deze groep overviel de wachtpost bij de spoorbrug, die net de opdracht had gekregen om de brug op te blazen. Een van de NSB-ers, Van Haalem verklaarde daar later over:

‘Bij de brug aangekomen zag ik dat er vier Nederlandse soldaten op post stonden. Ik zag dat een van deze soldaten naar een houten huisje liep dat naast de brug stond en zag door de ruiten dat hij naar een telefoontoestel liep.

Op hetzelfde ogenblik kwamen de drie overige Nederlanders op ons toe met het geweer in de aanslag, met een bajonet erop. Tegen mij namen ze de houding aan, en terstond werden ze door de Duitsers overrompeld en ontwapend.’


Daarop riepen de verklede NSB-ers via de radioverbindingen om dat er een aantal Duitse krijgsgevangenen over de brug zou worden geleid, die met rust gelaten moesten worden. In werkelijkheid gingen die Duitsers de brug op om het hek te openen dat de spoorbrug voor treinen afsloot.

Op dat moment naderde al de Duitse pantsertrein. De wacht midden op de spoorbrug dacht dat het een Nederlandse trein was en wachtte af. Toen de trein vlakbij was zag hij Duitse geweren op zich gericht en gaf hij zich over.

En daarmee kon niets de pantsertrein weerhouden, hij rolde voort en voort, kilometers ver, dwars door de Peel-Raam Stelling, en kwam pas tot stilstand, een kilometer of drie ten westen van het dorpje Mill.

Meer over dit onderwerp