Opening Anne Frank huis

Bij de opening van het Anne Frank huis op 3 mei 1960 sprak haar vader Otto Frank.

Bron: De Oorlog, deel 9 (1 min. 12 sec.)

Media:

  • Opening Anne Frank huis
    Opening Anne Frank huis
    Bij de opening van het Anne Frank huis op 3 mei 1960 sprak haar vader Otto Frank.
    Bron: De Oorlog, deel 9 (1 min. 12 sec.)
    Anne Frank huis en dagboek
    Anne Frank huis en dagboek
    In mei 1960 werd het Anne Frank huis in Amsterdam geopend. Het trok het eerste jaar 9.000 bezoekers. Haar vader Otto Frank zorgde dat het dagboek van Anne werden uitgegeven. Er zijn er inmiddels 35 miljoen van verkocht.
    Bron: De Oorlog, deel 9 (4 min. 6 sec.)

Behoud Achterhuis

In 1953 koopt Otto Franks handelsfirma Opekta het pand aan de Prinsengracht waar hij met zijn familie heeft ondergedoken gezeten van 1942 tot augustus 1944 en waar zijn dochter Anne haar inmiddels beroemde dagboek heeft geschreven.
Er is een enorm bedrag nodig voor restauratie en dat heeft Frank niet, en Opekta evenmin.

Hij kan niet anders dan het huis op 6 april 1954 verkopen aan de firma Berghaus, die veel panden in de buurt opkoopt en sloopt. Berghaus is van plan om ook Prinsengracht 263 af te breken.

Het staat ook al als voldongen feit in dagblad De Tijd van 11 december 1954: ‘Anne Frank’s Achterhuis wordt afgebroken’.

Maar er komen protesten. In de loop van de jaren vijftig worden, door toneelstuk en film, het dagboek en de onderduikplek steeds belangrijker. Er komen voortdurend mensen bij het pand aankloppen die willen worden rondgeleid.

In januari 1957 biedt de gemeente Amsterdam de firma Berghaus een alternatieve vestigingsplaats aan. De dreiging van de sloop is afgewend. In mei 1957 wordt de Anne Frank Stichting opgericht, met Otto Frank als bestuurslid.

De in mei 1957 opgerichte Anne Frank Stichting koopt het pand, op 3 mei 1960 gaat het Achterhuis open als museum.

Er komen dat eerste jaar negenduizend mensen de plek bezoeken. Die komen er nu in 2009 in drie dagen – tegenwoordig trekt het Anne Frank Huis meer dan een miljoen bezoekers per jaar.

De oplage waarin het dagboek overal in de wereld is uitgegeven is moeilijk precies te achterhalen – vermoedelijk gaat het om wel 35 miljoen exemplaren.

Overal ter wereld raken mensen geroerd door de alledaagse beschrijvingen van een kind tijdens de onderduik. Alle lezers weten hoe het met haar zal aflopen, alleen dat sprankelende meisje, met dat bijzondere schrijftalent zélf niet.

Daarin moet de verklaring liggen voor het precedentloze succes van Anne Franks dagboek en voor de onwaarschijnlijk grote belangstelling voor die bovenverdieping aan de Prinsengracht.

Meer over dit onderwerp