Binnenstad in puin

Op de grond ging er ook iets mis: er was juist een luchtalarm geweest in de stad omdat er bommenwerpers richting Duitsland overkwamen.
Toen er kort na dat alarm weer toestellen overkwamen, die dit keer de andere kant op vlogen, is er geen luchtalarm gegeven – dat kan de oorzaak zijn van het grote aantal doden bij dit bombardement.

De ravage na afloop was onbeschrijfelijk. De oude binnenstad lag in puin. Veel van de karakteristieke kerktorens van de stad waren verdwenen, het station en stationsplein waren weggevaagd en grote delen van het getroffen gebied stonden in brand.

De centrale waterleiding was geraakt; om te blussen moest er water uit de Waal gepompt worden. De waterdruk was te laag, dus net als bij de grote brand in Rotterdam duurde het blussen veel te lang.

Drie dagen heeft de stad gebrand. Het totale aantal geïdentificeerde doden staat op 771. Dat getal kan nog wel hoger zijn, want er moeten veel onderduikers in Nijmegen hebben gewoond van wie de identiteit onbekend was. Daarmee benadert de brand in omvang die van Rotterdam, bijna vier jaar eerder.

Meer over dit onderwerp