Harry graaf Kessler (dagboek)

Categorie: Overig
  • Persoonsgegevens
    Naam Harry graaf Kessler (dagboek)
    Functie Dagboekschrijver uit hogere Duitse kringen
    Geboortedatum 1868
    Sterfdatum 1937
    Nationaliteit Duitse
    Categorie Overig
    Foto
    Harry graaf Kessler in 1917
    Bron: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Harry_Graf_Kessler,_1917.jpg; fotograaf: Rudolf Dührkoop (1848-1918)
Harry graaf Kessler kwam uit een rijke Hamburgse bankiersfamilie, verkeerde in de betere kringen in het Duitse keizerrijk en hield van 1880 tot zijn dood in 1937 een dagboek bij.
Op 9 november 1918 schrijft hij in Berlijn in zijn dagboek over het einde van Duitsland als keizerrijk.

'De keizer heeft afstand gedaan van de troon. De revolutie heeft in Berlijn gezegevierd.'

Twee dagen later blijkt Duitsland er niet goed af te zijn gekomen bij de ondertekening van de vredesvoorwaarden in het Framse Compiègne.

'De verschrikkelijke wapenstilstandsvoorwaarden zijn vandaag ondertekend. Langwerth zegt dat er niks anders opzat, aangezien ons front volledig uiteengevallen was.- De keizer is naar Nederland gevlucht.

Op 6 januari 1919 noteert Kessler in zijn dagboek dat er in Berlijn een strijd bezig is die grote invloed op de rest van de wereld zal hebben. De dag ervoor zijn de communistische Spartakisten er in opstand gekomen. De gevolgen ervan zijn vergelijkbaar met die van de Franse Revolutie van 1789, stelt hij.

'Heel Berlijn is een borrelende heksenketel waarin krachten en ideeën door elkaar heen krioelen. Vandaag wordt metterdaad wereldgeschiedenis geschreven; niet alleen staat het voortbestaan van het Duitse rijk of de democratisch-republikeinse staat op het spel, het gaat ook om de keuze tussen West en Oost, tussen oorlog en vrede, tussen een bedwelmende utopie en de grauwe dagelijkse sleur.

Sinds de grootse dagen van de Franse Revolutie is het niet meer voorgekomen dat de straatgevechten in een stad van zo'n cruciaal belang waren voor de mensheid.'


16 januari 1919 is de opstand van de Spartakisten onderdrukt, hun leiders zijn vermoord door politieke tegenstanders.

'Liebknecht en Rosa Luxemburg zijn op een verschrikkelijke onvoorstelbare manier aan hun eind gekomen. 's Middags komt de BZ met het bericht! Liebknecht is gisternacht bij het transport door de Tiergarten naar het heet bij een vluchtpoging van achteren neergeschoten.

Rosa Luxemburg is door de menigte in hotel Eden, waar ze door officieren van de bereden garde verhoord was, bewusteloos geslagen en toen ze daarna in een auto weggevoerd werd, bij de brug over het kanaal tussen de Kurfürstendamm en Hitzigstrasse uit de wagen gehaald en naar men zegt gedood. Haar lichaam zou onvindbaar zijn.'



Bron:
*Harry graaf Kessler 'Dans op de vulkaan'

 

Links