De heer Wesselingh (dagboek)

Categorie: Journalisten
  • Persoonsgegevens
    Naam De heer Wesselingh (dagboek)
    Functie Winkelier te Oegstgeest
    Nationaliteit Nederlandse
    Categorie Journalisten
    Video
    Kranten over begin bezetting
    De Nederlandse kranten reageren positief op de rede van Rijkscommissaris Seyss-Inquart van 29 mei 1940.
    Bron: De Oorlog, deel 2 (1 min. 39 sec.)
De moeilijk te doorgronden berichtgeving in de kranten maakt veel mensen onzeker. Niemand weet meer wat je wel en niet kunt geloven.
‘Of je nu één of tien kranten leest, ze schrijven allemaal hetzelfde,’ schrijft de heer Wesselingh, een oudere winkelier uit Oegstgeest, in zijn dagboek.

Hij betreurt het dat je niet meer naar de buitenlandse radiozenders mag luisteren. Hij noteert dat heel veel Nederlanders dat gewoon blijven doen (‘onze Hollanders verloochenen in dit opzicht hun oude smokkelaarsgewoonten niet’), maar als er strenge straffen op komen te staan, durft hij zelf de BBC niet meer op te zetten. Hij is bang dat NSB-ers hem zullen verraden.

De heer Wesselingh constateert wel iets dat de hele oorlog door, bij gebrek aan betrouwbare nieuwsberichtgeving, een belangrijk en ongrijpbaar fenomeen zal blijven: de permanente geruchtenvorming. Hij noteert in zijn dagboek:

‘We leven tegenwoordig van geruchten. Dat vind ik het onplezierigste van deze tijd, al die oncontroleerbare geruchten terwijl we van niets weten wat de werkelijkheid betreft. We verstompen als het ware, we leven niet meer mee, of liever, we beginnen hoe langer hoe meer te gevoelen dat we niet meer meetellen.’