Albert Gemmeker

Categorie: Bestuurders
  • Persoonsgegevens
    Naam Albert Gemmeker
    Functie Commandant van Westerbork
    Geboortedatum 1907
    Sterfdatum 1982
    Categorie Bestuurders
    Video
    Weinig Duitsers in kamp Westerbork
    De Nederlandse marechaussee bewaakte kamp Westerbork, een joodse ordedienst deed de organisatie binnen. Er waren maar 20 à 30 Duitse SS'ers en commandant Gemmeker, die in een villa woonde.
    Bron: De Oorlog, deel 5 (2 min. 14 sec.)
  • Persoonsgegevens
    Naam Albert Gemmeker
    Functie Commandant van Westerbork
    Geboortedatum 1907
    Sterfdatum 1982
    Categorie Bestuurders
    Foto
    Albert Gemmeker
    Bron: Justitiefoto van Albert Gemmeker; bron: Andere Tijden
'De vorige commandant trapte de joden naar Polen, deze lacht ze naar Polen.' Die opmerking sloeg op Albert Gemmeker, de punctuele commandant van Westerbork.
Albert Konrad Gemmeker was van oktober 1942 tot april 1945 verantwoordelijk voor de gang van zaken in kamp Westerbork, het doorgangskamp voor Nederlandse Joden op de Drentse hei.

Tachtigduizend joden werden in die periode naar de vernietigingskampen gevoerd, maar na de oorlog kwam Gemmeker er met tien jaar cel vanaf. Daarvan zat hij er zes uit, daarna vestigde hij zich weer in Duitsland, in Düsseldorf.

Gemmeker liep al een paar dagen rond in kamp Westerbork voor hij zich in oktober 1943 bekendmaakte als de nieuwe commandant. Hij was afkomstig van het gijzelaarskamp Sint Michielsgestel, waar hij ook al de leiding had.

Het Duitse opleidingsinstituut voor kampcommandanten heeft hij nooit bezocht, hij kwam via de politie in Düsseldorf in Nederland terecht, waar hij vanaf augustus 1940 personeelsfunctionaris bij de chef van de Sicherheitspolizei was.

Gemmeker was pas in 1936 partijlid geworden. Hij meldde zich in 1937 aan voor de SS, maar hij werd pas in december 1940, als Hauptscharführer, in de SS opgenomen. Hij klom uiteindelijk op tot Obersturmführer, de rang die met eerste luitenant te vergelijken is.

Hij had eigenlijk geen ervaring met joodse medeburgers, voor hij in Nederland kwam, maar was wel antisemiet. De deportaties van de joden vond hij 'kriegsnotwendig'.

Gemmeker heeft na de oorlog zelf enige tijd in kamp Westerbork gevangen gezeten in afwachting van zijn proces. Hij kreeg in 1946 tien jaar gevangenisstraf opgelegd, maar werd in 1951 al vrijgelaten wegens goed gedrag.


Bron:
*'Albert Gemmeker, commandant van Westerbork' (Andere Tijden)

 

Links