NTR
MO
..............................

Dichtbij Nederland

..............................

Elke werkdag 21:00 uur

Radio 5

31-12-2015

Na zeven jaar valt het doek voor Dichtbij Nederland. Daarom een extra bijzondere uitzending. Tijd om de balans op te maken en vooruit te kijken naar de toekomst. Hoe goed doen we het als samenleving als het gaat om diversiteit en gelijkheid? Wat zijn de grootste uitdagingen? Hier praat presentatrice Naeeda Aurangeb over met Murat Aktan, voorzitter van de Turkse studentenvereniging Anatolia, Faisal Mirza van de weblog ‘Wij blijven Hier’, Mitchell Esajas, gezicht van het zwarte pieten-debat en voorzitter van New Urban Collective en journaliste Hassnae Bouazza. Voor de literaire toetjes schuift Rodhan Al Khalidi aan, woordkunstenaar en zelfbenoemde koning der asielzoekers.

 

Lees meer >>

30-12-2015

Een terugblik op een roerig jaar! Wat viel je op in het nieuws van het afgelopen jaar? En wat heeft je het meest geraakt? Vorige week hebben we een oproep gedaan aan luisteraars om mee te praten over de ontwikkelingen van het afgelopen jaar en hoe moeten we nu verder met elkaar in 2016? Het was lastig, maar we hebben uiteindelijk een selectie gemaakt. We doen dit met  Laila Boujemaou, Redouan Aitouarg, Malika Ouacha en Gert Jan Geling

 

Lees meer >>

29-12-2015

Het jaar 2015 was een bewogen jaar voor veel mensen maar met name voor de moslims. 2015 gaat de boeken in als het jaar van de aanslagen in Parijs maar ook het jaar waarop miljoenen vluchtelingen op de vlucht zijn geslagen. Verslaggever Emil Andel was op de markt in Rotterdam om de meningen te peilen.

 

Lees meer >>

28-12-2015

'Dede: Mehmet met de gele laarzen'. Dat is de titel van de korte kinderfilm van Tamara Miranda. Ze is al jaren filmmaker en heeft meerdere films op haar naam staan. In 2014 won ze een Burny Bos Award voor de kinderspeelfilm ‘De onzichtbare astronaut’. Het scenario van ‘Dede' is geschreven door creatieve producer Arzu Kökeng. Foto:Husne Afsar

 

Lees meer >>

25-12-2015

Neil van der Linden is onze gast op deze eerste Kerstdag met vandaag een speciale muziek-uitzending. Neil van der Linden is een grote muziekliefhebber en Midden-Oosten expert op het gebied van kunst en cultuur. Vanavond hoort u een uur lang een muziekrondje langs de klassiekers en hits uit het Midden-Oosten.

 

Lees meer >>

24-12-2015

Een rode anjer die vanuit de zee aanspoelt, juist de bloem die je overleden vader kweekte. Autopech in de woestijn, en dan vind je juist de goede moersleutel in het zand... Op deze kerstavond een speciale uitzending gewijd aan mirakels met Anne-Marie Korte die uitgebreid onderzoek deed naar onverklaarbare gebeurtenissen. De professor in gender en religie aan de Universiteit Utrecht spitte meer dan tweeduizend wonderverhalen van Nederlanders door. Vanavond, de avond waarop zowel de geboorte van als Jezus en Mohammed wordt gevierd, spreken we met haar over wonderen in het verleden en heden.

 

Lees meer >>