Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zaak-Holleeder, de feiten (met video)

21 dec 07

Zaak-Holleeder, de feiten (met video)

Een overzicht van de gebeurtenissen in de zaak-Holleeder. Met aanklikbare NOVA-items.


2006

30 januari: De Nationale Recherche arresteert Willem Holleeder en dertien anderen wegens afpersing, mishandeling en bedreiging. Holleeder werd in 1983 bekend toen hij biermagnaat Freddy Heineken ontvoerde. De afgelopen jaren dook hij in diverse politieonderzoeken op, maar wist toen uit handen van de politie te blijven.

22 december: Het OM splitst de zaken tegen Holleeder. Eerst komen de vermoede afpersingen voor de rechter. Ondertussen zoeken politie en justitie verder naar bewijs dat de 'topcrimineel' zich schuldig heeft gemaakt aan het (laten) plegen van liquidaties. Volgens het OM is Holleeder betrokken bij criminele afrekeningen in binnen- en buitenland.

2007
19 februari: Holleeders advocaat Bram Moszkowicz legt de verdediging neer. Tijdens een persconferentie zegt de geëmotioneerde Moszkowicz dat hij zich te beschadigd vindt om de belangen van zijn cliënt nog langer goed te kunnen dienen. Hij stelt dat er een bewust offensief is van het OM, de erven-Endstra en toenmalig hoofdredacteur van Quote, Jort Kelder. De raadsman stond onder druk, omdat hij in het verleden ook Endstra als cliënt had en Holleeder verdachte is van het afpersen van diezelfde Endstra. Jan-Hein Kuijpers neemt de verdediging van Holleeder over.

2 april: De eerste dag van het proces plegen onbekenden een aanslag op de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Twee raketinslagen veroorzaken flinke schade aan de zogenoemde bunker. Na enkele uren begint het proces alsnog, maar wordt later op de dag verplaatst naar de reguliere rechtbank. Dat gebeurt, omdat in de bunker een onontploft projectiel wordt gevonden. In oktober laat het OM weten dat er geen sporen naar mogelijke daders van de aanslag zijn gevonden.

9 april: Een week na het begin van het megaproces wordt de hoofdverdachte opgenomen in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Holleeder blijkt een lekkende hartklep te hebben waaraan hij geopereerd moet worden. Op 12 april ondergaat hij de zware ingreep. Het proces is daarom stilgelegd.

7 mei: De rechtbank stelt de strafzaak tot september uit. Die vertraging brengt de rechtbank ertoe het voorarrest van vier medeverdachten op te schorten. De overigen kwamen in eerdere stadia al vrij. Willem Holleeder is nog de enige die in deze zaak achter slot en grendel zit. Na de ingreep in het LUMC is hij overgebracht naar het gevangenisziekenhuis in Scheveningen.

6 september: De politie zegt dat Willem Holleeder mogelijk een van de opdrachtgevers is van de liquidatie van Willem Endstra. Dino S. zou de andere opdrachtgever zijn. Formeel geldt Holleeder (nog) niet als verdachte in deze moordzaak.

10 september: De zaak-Holleeder wordt hervat. De hoofdverdachte blijkt fit genoeg om de lange zittingsdagen in de rechtszaal door te brengen.

9 oktober: Oud-advocaat Bram Zeegers wordt dood aangetroffen in zijn woning in Amsterdam-Zuid. Hij was een goede vriend van de vermoorde Endstra en legde een week voor zijn dood belastende verklaringen af tegen Holleeder. Zeegers blijkt te zijn gestorven aan een overdosis MDMA, grondstof voor xtc. Volgens de politie zijn er geen aanwijzingen voor een verband tussen Zeegers dood en zijn optreden als getuige.

9 november: Het OM vraagt vrijspraak in een van de vier ten laste gelegde afpersingszaken: het dossier-Wijsmuller. Er is te weinig bewijs tegen Holleeder, vinden de officieren van justitie Koos Plooij en Saskia de Vries. In het geval van medeverdachte Senol T. zijn er wel voldoende aanwijzingen dat hij de Aerdenhoutse zakenman heeft afgeperst.

12 november: Het OM eist twaalf jaar celstraf tegen Willem Holleeder. Het belangrijkste dossier in de zaak is dat over Willem Endstra. Tegen acht medeverdachten eist het OM straffen variërend van 240 uur taakstraf tot vier jaar gevangenisstraf. Holleeder moet van justitie niet alleen voor afpersing de cel in, maar ook voor witwassen van crimineel geld, deelname aan een criminele organisatie, mishandeling en bedreiging.

30 november: Holleeder sluit het strafproces af met de woorden "de allerbeste verdediging is de waarheid". Hij bedankte de rechtbank voor "alle ruimte en vrijheid om vragen te beantwoorden". Naar eigen zeggen heeft Holleeder al die vragen louter naar waarheid beantwoord.

21 december: De rechtbank uit Haarlem veroordeelt Willem Holleeder tot negen jaar cel. De Heinekenontvoerder krijgt die straf voor het afpersen van drie zakenmensen, het leiding geven aan een criminele organisatie, het witwassen van crimineel geld en het plegen van mishandelingen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief