Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wat zijn probiotica?

23 jan 08

Probiotica hebben een speciale functie, namelijk helpen bij darmklachten. Probiotica, zo schrijft het Voedingscentrum op de website, zijn levende bacteriën die in sommige producten zitten.

Ze kunnen helpen om bepaalde (darm)klachten te verlichten. Producten met probiotica zijn een voorbeeld van functionele voeding.

Er zijn, zo schrijft het Voedingscentrum, veel verschillende soorten probiotische bacteriën. De meeste bacteriën zijn zogenoemde lactobacillen of bifidobacteriën.

De volgende soorten bacteriën kunnen in probiotica zitten: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus, Enterococcus faecium SF68, Lactobacillus rhamnosus Goldin en Gorbach (LGG), Lactobacillus casei Shirota, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus reuteri, Bifidus ActiRegularis, Bifidobacterium lactis.

De bekendste van al deze soorten zijn waarschijnlijk de Lactobacillus casei Shirota en Lactobacillus rhamnosus Goldin and Gorbach (LGG). Er zijn nog duizenden andere bacteriën die misschien in producten kunnen worden gestopt. Maar die zijn volgens het Voedingscentrum nog niet goed onderzocht.

Behalve probiotica bestaan er ook prebiotica en synbiotica. Prebiotica zijn meestal onverteerbare koolhydraten (voedingsvezel). Hoewel ze dus onverteerbaar zijn, kunnen ze wel in de dikke darm worden afgebroken. Hierbij ontstaan bepaalde stoffen die de darmpassage versnellen. Ook stimuleren deze stoffen de groei van lactobacillen en bifidobacteriën in de dikke darm. Daarom kunnen ook prebiotica belangrijk zijn voor gezonde darmen. Synbiotica zijn producten waar probiotica en prebiotica in zitten.

Probiotica zit in verschillende producten, zoals yoghurtdrankjes en sommige soorten babyvoeding. Op het etiket van een product staat vermeld of er probiotica in de voeding zit. Het Voedingscentrum schrijft dat nog niet is bewezen of producten helpen. Ook is er veel discussie over de vraag of probiotica eigenlijk wel goed zijn voor kinderen.

Voordat bacteriën uit eten en drinken in de darm terechtkomen, moeten ze eerst langs de maag. Heel veel bacteriën worden al in de maag door het maagzuur gedood. Veel probiotica overleven de maag wel en bereiken uiteindelijk de dikke darm.

Volgens het Voedingscentrum zijn er producten met probiotica die kunnen helpen bij klachten van sommige mensen. Zo kunnen producten met probiotica helpen bij mensen die last hebben van verstopping, bij diarree door gebruik van antibiotica, reizigersdiarree, lactose-intolerantie en bij kinderen die last hebben van diarree door rotavirusinfecties. Het is niet duidelijk of de probiotica al deze klachten ook kunnen voorkomen.

In de menselijke darm leven vele miljoenen bacteriën, verdeeld over honderden soorten (de darmflora). De ene bacterie is 'beter' dan de andere. Als er 'slechte' (pathogene) bacteriën in de darm terechtkomen, bijvoorbeeld door een voedselinfectie, kunnen de 'goede' probiotica deze verdringen, zo schrijft het Voedingscentrum. In zo'n geval zorgen probiotica voor een herstel van een gezonde darmflora. Hiernaast hebben probiotica een 'barrièrefunctie' in de darm. Dat wil zeggen dat ze 'slechte' bacteriën al vroeg tegenhouden en zo geen kans geven.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief