Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Advies RVZ: schaf AWBZ af

31 jan 08

Schaf de AWBZ, waaruit onder meer de ouderenzorg en de zorg voor gehandicapten wordt betaald, af en hevel de zorg uit deze verzekering over naar de zorgverzekeraars en de gemeenten. Dit levert volgens de Raad voor de Volksgezondheid (RVZ) betere en betaalbare zorg op voor bepaalde groepen patiënten.

Dat staat in een advies dat de RVZ donderdag aanbiedt aan staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid.

De AWBZ is decennia geleden ingesteld voor financiering van de langdurige zorg aan mensen die nooit meer beter zullen worden, zoals verstandelijk gehandicapten, ouderen en psychiatrische patiënten. Maar het oorspronkelijke pakket is in de loop van de jaren steeds verder uitgedijd. De kosten stijgen snel en bedragen dit jaar ruim 20 miljard euro. Dat is ongeveer 40 procent van de 54 miljard die in Nederland aan gezondheidszorg wordt uitgegeven.

Alle volwassen Nederlanders betalen premie voor de AWBZ-pot. Deskundigen waarschuwen al langer dat de kosten de pan uitrijzen en de volksverzekering op springen staat. Diverse organisaties, zoals de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), hebben eerder ook al geadviseerd om de AWBZ ingrijpend te veranderen. De stelselherziening is zeer ingrijpend, en de mensen die afhankelijk zijn van de AWBZ zijn vaak zeer kwetsbaar. De RVZ bepleit daarom dat de reorganisatie heel geleidelijk aan moet worden doorgevoerd.

Ook moeten de rechten en plichten van gemeenten en zorgverzekeraars van tevoren heel strikt worden vastgelegd. De raad heeft, in overleg met patiëntenorganisaties, gekeken hoe zo'n verandering van financiering uitpakt voor vier groepen patiënten: mensen met het Downsyndroom, een beroerte, dementie en schizofrenie. Het oordeel van de RVZ is positief. Door de efficiëntere aanpak van de zorgverzekeraars kan er meer geld vrijkomen voor kwaliteitsverbetering van de zorg. Ook zou er meer gedaan kunnen worden aan preventie. Daarmee zou dan bereikt moeten worden dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen en minder zorg nodig hebben.

De RVZ zie ook risico's, bijvoorbeeld voor mensen met het Downsyndroom. Zij zouden de dupe kunnen worden van verschillen in beleid tussen gemeenten en verzekeraars. Toch vindt de RVZ dat zorgverzekeraars ook voor deze groepen verantwoordelijk moeten worden en zorg moeten ontwikkelen die speciaal op hen is gericht.

De koepelorganisatie van zorgverzekeraars ZN vindt dat de RVZ wel erg hard van stapel loopt. Volgens een woordvoerder willen de zorgverzekeraars best een deel van de zorg uit de AWBZ overnemen, alleen moet die overgang dan heel geleidelijk gaan. ZN ziet er niets in om de zorg voor verstandelijk gehandicapten over te nemen.

"Voor die zorg moet toch altijd een soort kern-AWBZ-regeling blijven bestaan", heeft de woordvoerder donderdag laten weten. De Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) reageert zeer afwijzend op het advies van de RVZ. Volgens de raad is het principieel fout om zorgverzekeraars de baas te maken over de zorg aan zieken en gehandicapten.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief