Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Strijd bij Republikeinen nog niet gestreden

6 feb 08

Het gevecht om de nominatie van de Republikeinse Partij voor de presidentsverkiezingen van november ligt na Super Tuesday nog wagenwijd open.

Wat de beslissende dag had moeten worden in de lange reeks voorverkiezingen veranderde in een verrassende zegetocht voor de conservatieve Mike Huckabee. Koploper senator John McCain verstevigde tegelijkertijd wel zijn favorietenstatus.

De bejaarde progressieve senator uit Arizona boekte dinsdag weinig spectaculaire overwinningen maar ging tekeer als een solide stoomwals. Hij won zoals verwacht in de staten waar het ertoe deed.

In veel van de staten geldt bij de Republikeinen het winner-takes-all-systeem en McCain profiteerde daar optimaal van. Staten als New York, New Jersey, Arizona, Connecticut en Delaware vervielen aan de oorlogsheld.

McCain keek dinsdagavond laat in zijn thuisstaat Arizona alvast vooruit. "Ik denk dat we maar moeten wennen aan het idee dat we de Republikeinse koplopers zijn voor de nominatie voor het
presidentschap van de Verenigde Staten", hield hij zijn toehoorders voor. "Ik wil geen overdreven verwachtingen wekken en we hebben nog een lange weg te gaan. Maar ik denk dat we wel kunnen stellen dat we dichter bij de dag zijn gekomen waarop we kunnen zeggen dat moeders in Arizona hun kinderen kunnen vertellen dat zij ooit ook president van de Verenigde Staten kunnen worden."

De verrassing van de avond was evenwel de gewezen gouverneur van Arkansas, Mike Huckabee. Zijn kandidatuur was volgens velen voorafgaand aan Super Tuesday zo goed als voorbij, maar niets bleek minder waar. De ex-dominee boekte ten koste van de steenrijke
conservatieve kandidaat Mitt Romney knappe en zwaarbevochten zeges in de staten West-Virginia, Georgia, Alabama, Arkansas en Tennessee.

"Ik denk dat we vanavond bewijzen dat we een keus zijn voor veel conservatieven en zeker in het zuiden. Misschien had Romney gelijk. Het is een tweemansgevecht. Het is alleen zo dat ik die andere man in de race ben", verklaarde Huckabee in Little Rock, Arkansas, ten overstaan van juichende aanhangers. Hij oogstte verder lof van McCain die hem feliciteerde met zijn successen en hem prees voor zijn exceptionele campagnevaardigheden.

De gewezen gouverneur van Massachusetts, Mitt Romney, beleefde een dramatische dag. De man die vooraf gezien werd als de belangrijkste tegenstander van topfavoriet McCain, viste in
belangrijke staten achter het net. Pas aan het einde van de avond wist hij enkele dunbevolkte staten op zijn naam te brengen. Romney liet niet blijken dat het een ronduit tegenvallende dag
voor hem moet zijn geweest. Opgewekt en met veel grappen sprak hij zijn aanhangers toe. "We gaan door met de strijd, we gaan door tot aan de conventie. We gaan dit ding winnen en we gaan naar het Witte Huis."

De weg voor Romney is evenwel nog heel lang. McCain heeft ruim twee keer zoveel gedelegeerden achter zich en hoeft niet te vechten om de progressieve of gematigde Republikeinse stemmen zoals Romney en Huckabee dat wel moeten doen om de conservatieven.

McCain is echter ook nog niet zeker van de nominatie. Hij verzamelde tot nog toe ruim vijfhonderd gedelegeerden, maar moet de steun hebben van ten minste 1191. De gedelegeerden wijzen op de nationale partijconventie - die begin september plaatsheeft in Minnaepolis - formeel de kandidaat aan die het op 4 november namens de Republikeinen mag opnemen tegen de Democratische presidentskandidaat.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief