Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Feiten en cijfers over Cuba

19 feb 08

De belangrijkste feiten en cijfers over Cuba:

· Geografie: Cuba heeft een oppervlakte van 110.860 km2 (ruim 2,5 maal groter dan Nederland) en is daarmee het grootste eiland in het Caribische gebied. Cuba ligt 144 kilometer van de kust van Florida.

· Bevolking: Cuba telt 11,4 miljoen inwoners. Ongeveer 51 procent is kleurling, 37 procent blank, 11 procent zwart en 1 procent Chinees.

· Geschiedenis: Tot aan de ontdekking van Amerika door Christoffel Columbus in 1492 werd Cuba bewoond door de Taino en Ciboney Indianen. De Spanjaarden haalden grote aantallen Afrikanen naar Cuba, die als slaven moesten werken op de koffie - en suikerplantages. Cuba werd in 1902 onafhankelijk van Spanje en kwam onder grote invloed van de Verenigde Staten te staan. Dat veranderde in 1959 met de staatsgreep van Castro tegen de door de Amerikanen gesteunde dictator Fulgencio Batista.

· Staatsinrichting: De door de marxistisch-leninistische leer geïnspireerde Fidel Castro maakte van Cuba een eenpartijstaat. Castro was sinds 1959 onafgebroken aan de macht. In de zomer van 2006 droeg Fidel, in verband met zijn slechte gezondheid, de macht tijdelijk over aan zijn jongere broer Raúl. Het parlement moet op 24 februari een nieuw staatshoofd kiezen. Het is nog niet bekend of Raúl kandidaat voor het presidentschap is of dat een jongere opvolger naar voren wordt geschoven.

· Hoofdstad: Havana

· Religie: Het rooms-katholicisme is de belangrijkste godsdienst in Cuba.

· Belangrijkste taal: Spaans

· Munteenheid: De Cubaanse peso, 100 peso is ongeveer 2,5 euro

· Economie: Cuba heeft zwaar te lijden van het economisch embargo dat de Verenigde Staten instelden. De belangrijkste exportproducten zijn nikkel, suiker, tabak en koffie. Het toerisme is een zeer belangrijke bron van inkomsten voor het Caribische land.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief