Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rijksbouwmeester wijst sloop Ecohuis af

5 feb 08

Rijksbouwmeester Mels Crouwel vindt dat het zogenoemde Ecohuis van Jan Husslage in Steenwijk niet mag worden gesloopt.

De rijksbouwmeester mengt zich met een brief aan de gemeente Steenwijkerland in een al jaren slepende maatschappelijke enjuridische discussie over het houten gebouw. Onlangs besloot de gemeente dat het Ecohuis binnen afzienbare tijd tegen de grond gaat.

Crouwel is het niet eens met de gemeente. Volgens hem voldoet het Ecohuis "aan alle uitgangspunten van duurzaam bouwen, cradle-to-cradle principes en CO2 neutraal bouwen". De rijksbouwmeester roept alle partijen op om opnieuw te gaan praten over een oplossing "die voor iedereen aanvaardbaar is en waarmee sloop wordt voorkomen."

Wethouder André van de Nadort van Steenwijk vindt de reactie van Crouwel "onzorgvuldig" omdat deze zich volledig op krantenberichten heeft gebaseerd. "Het bouwplan is inderdaad positief beoordeeld door de welstandscommissie, alleen dat wat er staat voldoet daar niet aan. Met het principe van duurzaam bouwen is niets mis, maar dan moet het wel goed uitgevoerd worden."

Volgens de wethouder heeft de gemeente al gezocht naar een oplossing waarbij het pand behouden blijft. Het afbouwen zou echter nog 170.000 euro kosten. De gemeente is niet bereid een dergelijk bedrag in het huis te steken.

Omwonenden klagen sinds jaar en dag over de volgens hen rommelige omgeving rond het pand. Voor de bouw van de ecologische woning stond twee jaar gepland. Husslage heeft die termijn ruimschoots overschreden waarop de gemeente de grond terugeiste.

De zaak kwam al meerdere keren voor de rechter. Zo stelde het gerechtshof in Arnhem in november de gemeente in het gelijk. De bouwer werd veroordeeld tot een boete. Husslage gaf vorige maand aan in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.

Architect Jan Husslage was dinsdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

(bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief