Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Weinig vreugde in Irak bij jubileum invasie

20 mrt 08

In Irak staan de autoriteiten niet uitgebreid stil bij het feit dat het vandaag precies vijf jaar geleden een internationale strijdmacht onder leiding van de Verenigde Staten hun land binnentrok.

Chaos en geweld domineren nog steeds in Irak. Premier Nuri al-Maliki noemde donderdag bij een bezoek aan Babylon vrijheid van meningsuiting een van de grote verworvenheden van een vrij Irak. President Jalal Talabani liet weten dat met de verdwijning van Saddam Hussein een eind is gekomen aan "martelingen en tirannie", maar wees er ook op dat geweld en corruptie het land overspoelen.

De Vereniging van Ulama's, de belangrijkste religieuze autoriteit van de soennieten in Irak, kwam met een heel ander geluid. Zij liet weten dat geweld gerechtvaardigd blijft om de buitenlandse troepen uit het land te verdrijven. De soennitische minderheid verloor met de val van Saddam Hussein de macht.

Optimistischer woorden waren woensdag te horen in Washington. Daar verdedigde president George Bush de oorlog. Die heeft de wereld en de VS volgens hem veiliger gemaakt. De meeste Amerikanen lijken een andere mening toegedaan en waren de oorlog liever niet begonnen, zo blijkt uit peilingen. De strijd heeft al bijna 4000 Amerikaanse militairen het leven gekost en al meer dan 400 miljard dollar gevergd.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken David Miliband zei donderdag dat vrede "veel moeilijker" in Irak gerealiseerd kan worden dan vooraf gedacht. Londen leverde na de VS de grootste troepenmacht voor de invasie. Een stabiele samenleving opbouwen is niet eenvoudig, zei hij, maar hij is optimistisch door de ontwikkelingen van de afgelopen twee jaar.

Maar in de straten van Bagdad heerst niet meer de angst voor Saddam Husseins veiligheidsdiensten, maar de angst voor terreur. Winkelier Abu Fares al-Daraji zei tegen het persbureau AFP dat de Amerikanen "ons zaken hebben gebracht die we nooit kenden zoals terrorisme en moordpartijen op straat". Daarnaast kampt de bevolking nog met een tekort aan eerste levensbehoeften en ligt het werkloosheidspercentage tussen de 25 en 50 procent.

Een recent rapport van het Rode Kruis repte van een humanitair drama in Irak vijf jaar na de invasie. Miljoenen Irakezen hebben volgens de organisatie onvoldoende toegang tot schoon drinkwater, stroom, sanitaire voorzieningen en gezondheidszorg.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief