Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Junta Birma blijft hulp blokkeren

14 mei 08

De militaire leiders in Birma hebben het gebied dat is getroffen door cycloon Nargis verder afgesloten voor de buitenwereld, ondanks dringende internationale oproepen buitenlandse hulp toe te laten.

Een VN-functionaris meldde dat het leger meer controleposten heeft opgericht om te verhinderen dat hulpverleners het rampgebied ingaan.

"Er is absoluut geen vooruitgang om buitenlandse experts in het veld te krijgen", zei Chris Kaye, chef van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties in Myanmar, tegen de BBC. Eerder was er de hoop dat het Myanmarese bewind zich soepeler zou opstellen.

Het officiële dodental door de natuurramp, die anderhalve week geleden vooral de Irrawaddy-delta in het zuiden van het land trof, is woensdag opgelopen tot ruim 38.000. Bijna 28.000 Birmezen worden nog vermist. De VN schatten dat er meer dan 100.000 doden zijn gevallen. De vrees bestaat dat nog veel meer mensen zullen sterven als hulp niet snel de circa 1,5 miljoen getroffenen bereikt.

Medewerkers van World Vision Myanmar hebben in tegenstelling tot andere organisaties wel toegang tot het rampgebied. Gewapend met een persoonlijke brief van een Birmese generaal weten zij langs de blokkades te komen, meldde directeur World Vision Australië, Tim Costello, woensdag vanuit Bangkok.

Ondanks de betere toegangsmogelijkheden voor de christelijk geïnspireerde hulporganisatie blijven de omstandigheden "onacceptabel en frustrerend", aldus Costello. Volgens hem is het aantal mensen met malaria, dysenterie, knokkelkoorts en huidinfecties "enorm gestegen" en blijft het omhoog gaan.

De situatie in het rampgebied, dat ook werd overstroomd, zal nog verder verslechteren omdat er slecht weer op komst is. Er worden veel regenbuien en een harde wind verwacht, maar volgens meteorologen zal die geen orkaankracht bereiken. Het Rode Kruis sprak van het "slechtst denkbare scenario".

De VN waarschuwden woensdag ook voor ernstige voedseltekorten als de boeren in het rampgebied in de komende negentig dagen niet weer aan de slag kunnen. Als er geen rijst kan worden geplant, is er geen oogst.

De premier van Thailand, Samak Sundarevej, probeerde woensdag in Birma zijn Birmese collega, waarnemend premier luitenant-generaal Thein Sein, te overreden meer buitenlandse hulp toe te laten. De poging was tevergeefs. Samak zei dat Thein hem had gezegd dat Birma "zelf zijn problemen kan oplossen".

Eurocommissaris Louis Michel voor Humanitaire Zaken kwam woensdag in Birma aan. Ook hij gaat proberen om de militaire junta te bewegen het land open te stellen voor internationale hulpverlening. Michel hoopt dat hij in staat wordt gesteld het rampgebied in de delta van de rivier de Irrawaddy te bezoeken.

De Britse premier Gordon Brown heeft woensdag gezegd dat hij VN-chef Ban Ki-moon heeft gevraagd om snel topoverleg over de ramp in Birma te houden. Brown vroeg Ban ook om naar Birma te gaan.

Verscheidene Europese landen - waaronder woensdag ook Nederland - hebben gesuggereerd dat het regime desnoods gedwongen moet worden hulp te aanvaarden.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief