Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Puttense moordzaak lijkt alsnog opgelost

20 mei 08

Na veertien jaar denken politie en justitie alsnog de Puttense moordzaak te hebben opgelost.

Plaatsvervangend hoofdofficier van justitie in Zutphen, Peter de Beer, vertelde tijdens een persconferentie dat de politie dinsdagochtend een 33-jarige man uit Delft heeft opgepakt op verdenking van de verkrachting van en moord op Christel Ambrosius in 1994.

De Beer zei dat hij er van overtuigd is, dat nu de juiste persoon voor dit misdrijf vastzit. De verdachte is namelijk door een DNA-spoor van hem in beeld gekomen.

De vermoedelijke moordenaar van Christel Ambrosius woonde ten tijde van de moord in Putten. Hij was toen rond de achttien jaar oud. Er zijn nog geen aanwijzingen dat de verdachte en Christel elkaar toen kenden, liet De Beer weten.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Zutphen kreeg half april een telefoontje van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) met de mededeling dat er een DNA-match was gevonden in de Puttense moordzaak. "Dat leidde eerst tot verbazing en daarna beseften we dat het een cadeautje was. Het onderzoek, dat in 2006 werd herstart, is nu in een stroomversnelling geraakt", aldus De Beer. De verdachte wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zutphen.

De opgepakte man werd in 2005 veroordeeld voor de mishandeling van zijn toenmalige partner. Hij is in dat jaar ook gevraagd om DNA af te staan, in verband met dat geweldsmisdrijf. Dat weigerde de man uit Delft toen. In het kader van de Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden is hij in het najaar van 2007 alsnog gedwongen genetisch materiaal van zichzelf af te staan. Het NFI kon daardoor het verband leggen tussen de verdachte en de Puttense moordzaak.

Eerder werden Wilco Viets en Herman du Bois ten onrechte veroordeeld voor de verkrachting en de moord. De twee zaten hun volledige gevangenisstraf (tien jaar, waarvan zeven jaar effectief) uit. Ze slaagden er uiteindelijk in bij de Hoge Raad herziening van hun zaak te krijgen. Het gerechtshof in Leeuwarden beoordeelde de zaak opnieuw en sprak het tweetal in april 2002 vrij. Later dat jaar kende het hof de mannen een schadevergoeding toe van in totaal 1,8 miljoen euro.

De top van het OM bracht Viets en Du Bois dinsdagchtend op de hoogte van de doorbraak in de zaak. "Er is een last van hun schouders gevallen die niet in kilo's is uit te drukken", vertelde misdaadverslaggever Peter R. de Vries. De Vries had een belangrijk aandeel in het eerherstel van Viets en Du Bois. Hij wijdde vele uitzendingen van zijn misdaadprogramma aan de zaak en stelde hun veroordeling steeds weer aan de kaak. De Vries is altijd overtuigd eweest van hun onschuld. "Dit is zonder twijfel de mooiste dag uit mijn dertig jaar lange loopbaan als misdaadverslaggever", zei De Vries. De ,,twee van Putten" gingen volgens hem nog steeds gebukt onder "de doem der verdenking".

Burgemeester Jan van Putten van de gemeente Putten reageerde ook opgelucht op het onverwachte nieuws. "Ik hoop dat dit ertoe leidt dat het boek over deze zaak kan worden gesloten en dat iedereen hier rekening houdt met de emoties van de betrokkenen en terughoudendheid betracht bij het in contact treden met de familie." Volgens de burgemeester leeft de zaak nog erg in Putten.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief