Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Clinton gaat door tot bittere einde

24 mei 08

De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton gaat door tot het bittere einde.

Hoewel haar tegenstander Barack Obama de eindoverwinning in de reeks Democratische voorverkiezingen ogenschijnlijk niet meer kan ontgaan, weigert de gewezen first lady op te geven. De tweespalt onder de aanhang van de partij wordt daardoor alsmaar groter.

Dinsdag boekte Clinton zoals verwacht een overwinning bij de voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Kentucky. Stralend hield ze aanhangers in Louisville voor dat de strijd nog niet gestreden was. "Sommigen hebben gezegd dat uw stem niet telde, dat deze campagne afgelopen was en dat het een vergissing zou zijn iedereen de mogelijkheid te geven om te stemmen. Maar dat weerhield u niet. U heeft mij nooit opgegeven omdat u weet dat ik u nooit zou opgeven."

Haar enthousiasme kon evenwel niet verbloemen dat de campagne op haar laatste benen loopt. Dinsdagavond was een sobere bedoening in de feestzaal van het Marriott Hotel in het centrum van Louisville. Er was geen bandje, er waren geen ballonnen en geen confetti en er moest een verrijdbare muur aan te pas komen om het zaaltje voller te laten lijken.

Ook op televisie is het verval duidelijk merkbaar. De toespraak van Clinton werd nog net meegenomen door de zenders, maar vervolgens ging men snel over naar belangrijker nieuws. De gezondheidstoestand van senator Edward Kennedy, aanvallen van presidentskandidaat John McCain op de buitenlandplannen van Barack Obama en fondsenwerving in de staat Iowa door de zwarte Democratische presidentskandidaat kregen voorrang op de 'klinkende' overwinning van Clinton in Kentucky.

Tegenover de overwinning van de gewezen first lady, die nu door bijna iedereen lijkt te zijn opgegeven, wist haar tegenstrever Obama een stevige overwinning neer te zetten in de staat Oregon.

Belangrijker nog was het overschrijden door de kandidaat van de psychologisch belangrijke barrière van 1627 reguliere gedelegeerden. Obama heeft daarmee meer dan de helft van de gedelegeerden aan zijn zijde gekregen die er via de voorverkiezingen te verdelen waren.

De supergelegeerden, partijbonzen die zelf mogen kiezen wie ze steunen en nu op de conventie de doorslaggevende stem hebben wanneer de kandidaat van de partij formeel wordt aangewezen, rest daardoor niet veel anders dan Obama te steunen. Het lijkt dus niet meer dan een kwestie van tijd voordat Obama de Democratische kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 4 november wordt.

Pijnlijk duidelijk wordt wel de zwakte die een kandidatuur van Obama in zich kan dragen. De zwarte senator kampt met wat politieke analisten al het Appalachen-probleem hebben genoemd. Clinton heeft keer op keer van Obama gewonnen in staten die vermoedelijk op 4 november de doorslag zullen geven bij de presidentsverkiezingen. De wijdverbreide populariteit van Obama strekt zich kennelijk niet uit tot de arme rurale gebieden West Virginia, Kentucky, Ohio en Pennsylvania, die in de schaduw van de Appalachen liggen.

De bij tijd en wijle felle tweestrijd tussen Clinton en Obama heeft bij veel Democraten diepen wonden geslagen. Aanhangers van de gewezen first lady in de bovengenoemde 'battleground states' geven te kennen dat ze bij de presidentsverkiezingen in november niet van plan zijn te stemmen op haar partijgenoot Obama.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief