Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Actie melkveehouders nog niet merkbaar in de winkel

28 mei 08

De protesten van melkveehouders tegen de lage melkprijs leiden in de supermarkten voorlopig niet tot een tekort aan melk, yoghurt en kaas.

Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) is er geen enkele reden aan te nemen dat de actie zorgt voor lege zuivelschappen.

De Dutch Dairymen Board (DDB) meldde dinsdag dat de aangesloten melkveehouders hun melk thuishouden. Iedere veehouder bepaalt zelf of en hoe lang hij aan de leveringsstop meedoet. Bij de DDB zijn naar eigen zeggen 4000 veehouders aangesloten. Die leveren ongeveer een derde van de Nederlandse melk. Ook de Duitse collega's verklaarden dat ze vanaf dinsdag niet meer leveren aan de melkfabrieken.

Om hun ongenoegen kenbaar te maken, blokkeerden enkele honderden boeren een paar uur de toegangen tot de fabriek van Friesland Foods in Nijkerk. Aansluitend stroomde in totaal 70.000 liter melk over akkers in Zeewolde. DDB-voorzitter Sieta van Keimpema: "Het is verspilling en verschrikkelijk. We hadden het graag anders gezien, maar we kunnen onze boodschap niet op een andere manier duidelijk maken."

De DDB zou graag zien dat de melkveehouders een vaste prijs krijgen voor hun melk. "Wij willen ons bedrijf overeind houden en een eerlijke prijs voor de melk", aldus Van Keimpema. De blokkade vond bij Friesland Foods plaats omdat de DDB dat bedrijf beschouwen als "bolwerk van de Europese zuivelindustrie". "Wij willen ze duidelijk maken dat het genoeg is geweest."

De voorzitter van de DDB riep de protesterende melkveehouders op niet meer te leveren aan de melkfabrieken. "Ik kan jullie nergens toe verplichten, maar mijn melk gaat het bedrijf niet meer uit." Van Keimpema verwacht daarom dat de protesten wel voelbaar worden. "Nederlandse consumenten kunnen hier last van gaan krijgen. Er wordt niet afgeleverd. We roepen melkveehouders op de melk in de gierput of over het land te laten stromen."

De woordvoerder van Friesland Foods zegt te begijpen dat de boeren aandacht voor hun zaak willen. "Maar hier schiet niemand iets mee op. Zij stellen een soort minimum melkprijs voor en dat kan niet in de open wereldhandel. We moeten kunnen concurreren met de melk uit andere landen. Wij zijn een coöperatie en praten met onze leden." Friesland Foods heeft meer dan 9.400 leden.

De woordvoerder van het concern verwacht niet dat consumenten de gevolgen van de protesten zullen merken. "Onze fabriek was dinsdag enige tijd geblokkeerd. Dat heeft alleen voor wat vertraging gezorgd."

Het CBL denkt dat het nog wel even zal duren voor er tekorten ontstaan. "Maar als de nood aan de man komt, verwachten wij dat er wat minder wordt geëxporteerd om de Nederlandse markt goed te voorzien."

Minister Gerda Verburg (Landbouw) heeft ook begrip voor het protest. Ze wijst erop dat de huidige melkprijs nog altijd 7 à 8 procent hoger is dan een jaar geleden. "Maar waar aandacht voor moet komen is dat veevoer, kunstmest en andere productiekosten veel duurder zijn geworden." Ze verwacht dat de vraag naar melk de komende jaren met 7 miljard kilo stijgt.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief