Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Democraten kiezen Obama

4 jun 08

De Democraten in de VS hebben volgens Amerikaanse media na zestien maanden voorverkiezingen die de partij dreigde op te splitsen, een zwarte presidentskandidaat, Barack Obama.

De 46-jarige zoon van een Keniaanse vader en een moeder uit de Amerikaanse staat Kansas heeft in de nacht van dinsdag op woensdag voldoende afgevaardigden in de partij verzameld om op het partijcongres van 25 tot 28 augustus als kandidaat te worden aangewezen voor de presidentsverkiezingen van dinsdag 4 november.

De door sommige aanhangers als 'zwarte Kennedy' bejubelde senator uit Illlinois voerde als relatief onervaren politicus een moeilijke tweestrijd met Hillary Rodham Clinton. Zij is een politiek veteraan en bovendien als ex-First Lady eerder acht jaar lang bewoonster van het statige pand nummer 1600 aan de Pennsylvania Avenue in Washington, dat bekend staat als het Witte Huis.

"Vanavond markeren we het einde van een historische reis en het begin van een andere (historische reis) die Amerika een nieuwe en betere dageraad zal brengen", zei Obama die zo in Saint-Paul (Minnesota) de nominatie voor de partij claimde.

Obama is het aantal van 2118 gedelegeerden gepasseerd, het aantal dat nodig is voor de nominatie op de conventie. Amerikaanse media baseerden zich woensdag voor hun tellingen op de gedelegeerden die Obama in de voorverkiezingen achter zich heeft gekregen en het aantal supergedelegeerden dat hun steun voor Obama hebben uitgesproken. De 'superdelegates' zijn ongeveer achthonderd partijbonzen die tijdens de Democratische conventie mogen stemmen.

De strijd met Clinton is formeel nog steeds niet over want de senator uit New York heeft haar nederlaag (nog) niet erkend. In een toespraak in New York prees Clinton haar rivaal Obama, maar ze beklemtoonde opnieuw dat zij een betere kandidaat is in de strijd met de Republikeinen en dat zij feitelijk meer stemmen heeft gekregen. Het kamp van Obama bestrijdt echter haar claims dat ze door de structuur van de voorverkiezingen met meer stemmen toch minder gedelegeerden achter zich heeft.

Clintons verlies is bezegeld door de 'superdelegates' die in de nek-aan-nek race de doorslag geven. Tal van voorname Democraten schaarden zich dinsdag enthousiast achter Obama, wat in diens hoofdkwartier in Chicago de champagnekurken herhaaldelijk deed knallen. Zo lang de supergedelegeerden niet van mening veranderen heeft de Democratische Partij Obama als presidentskandidaat ook al erkent Clinton haar verlies niet.

Clinton heeft echter beloofd alles te doen om de Democraten in november te helpen winnen. Ze is met haar gezin naar Chappaqua in de staat New York getogen om zich te bezinnen op haar volgende stap. Die moet volgens Amerikaanse media inhouden dat ze haar verlies toegeeft en zich achter de winnaar schaart, mogelijk als kandidate voor het vice-presidentsschap.

De twee Democratische kopstukken Clinton en Obama belden elkaar dinsdag wel en wisselden daarbij vriendelijkheden uit. Ze beloofden elkaar bijvoorbeeld ook gauw eens te ontmoeten. Dat wijst er volgens waarnemers op dat de ex-First Lady en ex-presidentskandidate Clinton overweegt haar politieke loopbaan voort te zetten onder de vlag van Obama.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief