Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Veiligheidsraad veroordeelt regime Mugabe

24 jun 08

De VN-Veiligheidsraad heeft zich hard uitgesproken over het verkiezingsgeweld in Zimbabwe. Door de intimidatie van de oppositie zijn vrije en eerlijke presidentsverkiezingen er niet mogelijk, oordeelden de vijftien landen unaniem. Oppositieleider Morgan T


Tsvangirai vluchtte zondag de diplomatieke post in, nadat hij bekend had gemaakt dat hij wegens het geweld uit de verkiezingsrace stapte. Hij vertelde getipt te zijn dat de overheid van de huidige president Robert Mugabe "ongewenst zou kunnen reageren".

Tegenstanders van Tsvangirai zouden de laatste weken al circa negentig aanhangers van diens MDC-partij hebben gedood. Zondag sloegen zij nog een oppositiebijeenkomst uit elkaar. Maandag haalde de politie tientallen mensen uit het MDC-hoofdkwartier.

"Er is mij verzekerd dat er geen bedreiging meer is voor mij. Zodra ik dat zeker weet, verlaat ik de ambassade", aldus Tsvangirai dinsdagochtend op Radio 1. De oppositieleider zei verder in het interview de Nederlandse ambassade te hebben uitgekozen omdat deze onomstreden en vriendelijk is.

Nederland zag het als zijn verplichting de bedreigde leider bij te staan, aldus minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking). Volgens Verhagen dreigt Tsvangirai het slachtoffer te worden van enorme haat- en geweldscampagnes van de aanhangers van Mugabe. Mugabe heeft in de ogen van Verhagen alle legitimiteit verloren om nog namens het Zimbabwaanse volk te spreken.

Tsvangirai noemde de uitspraak van de VN-Veiligheidsraad vanuit de ambassade "een erg belangrijke resolutie". Die laat volgens Tsvangirai duidelijk zien dat Mugabe verantwoordelijk is voor het geweld. "Ik ben ervan overtuigd dat hij die internationale positie niet langer kan blijven tarten."

Het was de eerste keer dat de raad stelling nam in de gewelddadige Zimbabwaanse crisis rond de verkiezingen. De tekst die de Veiligheidsraad heeft aangenomen, laat er geen twijfel over bestaan dat de raad geen heil ziet in de verkiezingen van vrijdag. Het regime van Mugabe is echter niet van plan de tweede ronde van de presidentsverkiezingen - de eerste was eind maart gewonnen door Tsvangirai - uit te stellen.

Onder meer Groot-Brittannië en Australië willen hun bestaande sancties tegen het straatarme land aanscherpen. Maar veel concreets lijken de Afrikaanse buurlanden en het Westen niet te kunnen doen om de democratie in Zimbabwe te redden. De 84-jarige Mugabe weet al 28 jaar te overleven als leider van het Zuid-Afrikaanse land. Ook de eigen bevolking lijkt murw geslagen door de repressie en de economische neergang.

Buurland Botswana zei dinsdag nog steeds te geloven in een oplossing voor de crisis. Het is een van de weinige landen in de regio die kritiek hebben op Mugabe. De veteraan wordt door velen in zuidelijk Afrika nog steeds gezien als een held die het land eind jaren '70 bevrijdde van kolonisator Groot-Brittannië.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief