Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Militairen voelen zich verraden door minister Van Middelkoop

24 jun 08

Verraden, in de steek gelaten en ten onrechte veroordeeld door minister Van Middelkoop van Defensie. Zo voelt een groep militairen zich die precies een jaar geleden in Eindhoven vochten met een zwerver.

In NOVA doen ze voor het eerst hun verhaal. Minister Van Middelkoop noemde een dag na de vechtpartij het "laf gedrag" van de militairen. En hij ging er vanuit dat ze "een passende straf" zouden krijgen. Maar uit het voorlopige onderzoek komt naar voren dat de zwerver helemaal niet in coma is geslagen terwijl de betrokken militairen tijdens het verhoor dagenlang werd verteld dat de zwerver op sterven lag.

"Het doet me pijn, heel veel pijn dat je baas de hoogste militaire baas zulke uitspraken doet die ie eigenlijk helemaal niet kan weten", zegt sergeant Michel Goudappel in NOVA. "Dat vind ik erg, dat hij ons eigenlijk direct de rug toekeert, dat hij weinig vertrouwen in zijn eigen militairen heeft", stelt korporaal Roli Watamaleo. "Ons verhaal is nooit verteld. En als de minister het dan niet doet, dan doe ik het zelf wel".

Goudappel: "De minister laat ons vallen zonder de feiten te kennen. Wij zijn diegene, de militairen die de kogel voor hem opvangen".

Ruim een jaar geleden op 16 mei, raakt een groep militairen betrokken bij een vechtpartij met een zwerver op het stationsplein in Eindhoven. Volgens de militairen werden ze herhaaldelijk lastig gevallen door de man. Hij valt hun aan met een kapot geslagen bierfles: "Daar bedreigt hij twee mensen van onze groep mee en vervolgens steekt hij een van die personen in zijn been", zegt Goudappel. "Het geweld dat toegepast wordt, is louter en alleen om de man te ontwapenen. Er vallen een paar klappen, meer niet, de man was naar mijn idee ook helemaal niet zwaargewond".

Watamaleo zegt: "Ik heb de man van achter beetgepakt Toen is hij heel druk gaan doen. Ik heb hem naar de grond willen trekken waarbij ik zelf onder hem terechtkwam. Nou ik wilde natuurlijk onder hem vandaan komen en ik heb daarbij een paar klappen gegeven om te kunnen opstaan want hij had natuurlijk een fles in zijn handen".

De zwerver zou daarbij in coma zijn geraakt, zo krijgen de militairen te horen. Maar de neuroloog stelt dat van een coma of hersenletsel door geweld geen sprake is. Dat de zwerver een verminderd bewustzijn heeft komt door z'n alcoholgebruik.

"De dienstdoende neuroloog is gehoord door de rechter-commissaris en hij heeft aangegeven dat er sprake was van een kleine verwonding, boven het linkeroog en dat de comateuze toestand van deze man, eigenlijk is veroorzaakt door z'n eigen alcoholgebruik", zegt advocaat Michael Ruperti. "Hij legt de volgende ochtend al een volledige verklaring af bij de Marechaussee, dan is hij volledig bij bewustzijn. Hij heeft zes dagen in het ziekenhuis gelegen puur omdat het ziekenhuis nog onderdak voor hem zocht".

Maar de rechercheurs van de Marechaussee zeggen tegen de gearresteerde militairen dat de zwerver op sterven ligt: "Elke keer als ik vraag naar het slachtoffer, dan zegt de Marechaussee: het slachtoffer is zwaargewond, moet vechten voor z'n leven", zegt Goudappel. "De Marechaussee vertelt me dus dat die zwerver zwaar in coma lag en stervende was. Ik snapte er helemaal niks van want zoveel was er helemaal niet gebeurd!", aldus Watamaleo.

De groep militairen zit maandenlang geschorst thuis. Maar ze krijgen steun van hun eigen commandanten. "Die hebben naar ons geluisterd en ze gaven ons het voordeel van de twijfel", zegt Goudappel. Watamaleo " Hun oordeel was dat ik naar hun inzien op een juiste manier heb gehandeld zoals de zaak er nu voorstaat. Maar uiteindelijk moet de rechter beslissen."

Een aantal militairen dat bij de vechtpartij betrokken was, wil niet meer voor Defensie werken. Daaronder ook sergeant Goudappel: "Ik ga nu de dienst uit. Dit was gewoon de druppel, deze zaak. Ik kan niet meer voor deze minister naar het buitenland, ik kan niet meer voor hem een kogel opvangen omdat ik geen vertrouwen heb in deze minister".

Advocaat Ruperti: "Ik weet dat drie van de negen betrokken militairen inmiddels de dienst hebben verlaten. En dat een aantal van hen nog twijfelt. En dat het ook voornamelijk komt door de uitspraken van de minister. Ze voelen zich in de steek gelaten, ze voelen zich nog steeds in de steek gelaten en ze voelen zich door deze minister niet serieus genomen".

De zaak zal in het najaar dienen voor militaire rechtbank in Arnhem.

Het ministerie van Defensie laat weten dat de minister reageerde op het incident op basis van de woordvoering van de politie. In algemene zin heeft hij wangedrag krachtig veroordeeld. De commandant van de betrokken militairen, steunt deze militairen op gezag van de defensieleiding, voorzover redelijk en betamelijk. Verder wacht Defensie de uitspraak van de rechter af.

De VVD wil dat minister Van Middelkoop zijn excuses aanbiedt aan de militairen. D66 zegt dat Van Middelkoop snel met de betrokken militairen om de tafel moet gaan zitten.


 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief