Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Akkoord over machtsdeling Zimbabwe

11 sep 08

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe en oppositieleider Morgan Tsvangirai hebben na maanden van moeizame onderhandelingen een akkoord gesloten over het delen van de macht.

Een regering van nationale eenheid moet een einde maken aan de politieke en economische chaos in het land.

"Een overeenkomst is gesloten over alle punten die op de agenda stonden", zei de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki na onderhandelingen in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare. Mbeki trad de afgelopen maanden als bemiddelaar op tussen de aartsrivalen.

Ook Tsvangirai repte over een akkoord toen hij donderdagavond het gebouw in Harare verliet waar de onderhandelingen waren gevoerd. Mugabe heeft nog niets in het openbaar gezegd. Volgens Mbeki zetten Tsvangirai en Mugabe maandag officieel hun handtekening onder het akkoord. Dan worden de details van de overeenkomst pas bekendgemaakt.

De Zuid-Afrikaanse krant Business Day wist vrijdag echter al te melden dat de partijen zijn overeengekomen dat Zimbabwe een nieuwe grondwet krijgt en er het komende jaar geen nieuwe verkiezingen komen. Volgens de krant blijft de 84-jarige Mugabe president, een functie die hij al 28 jaar vervult. Er komen twee vicepresidenten. Tsvangirai wordt regeringsleider en krijgt ook twee vicepremiers. Mugabe en Tsvangirai gaan samen de ministers benoemen, aldus Business Day.

Mugabe's ZANU-PF en de MDC van Tsvangirai probeerden al maanden een oplossing te vinden voor de politieke crisis in het land. Beide partijen claimden de overwinning bij parlements- en presidentsverkiezingen in maart en juni.

De MDC won de parlementsverkiezingen in maart en behaalde een meerderheid in het parlement. In maart won Tsvangirai ook de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, maar hij behaalde geen absolute meerderheid. Hij trok zich terug voor de tweede ronde wegens gewelddadigheden tegen zijn aanhangers. Mugabe bleef als enige kandidaat over en 'won' de tweede ronde.

De onderhandelingen over de te vormen eenheidsregering verliepen zeer stroef, omdat Tsvangirai alleen wilde tekenen wanneer hij uitvoerende macht binnen de regering zou krijgen.

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken is positief gestemd over een akkoord in Zimbabwe. "We kennen de details nog niet, maar ik deel het optimisme van Tsvangirai. Het akkoord geeft Zimbabwe na jaren van geweld, terreur en verschrikkelijke armoede eindelijk weer hoop op een betere toekomst". Verhagen sprak donderdag met Tsvangirai voordat het akkoord wereldkundig werd gemaakt.

Volgens Pascal Richard, coördinator van Zimbabwe Watch, een samenwerkingsverband van acht Nederlandse NGO's, biedt het akkoord een beetje ruimte die moet worden benut. Maar het is afwachten wat er daadwerkelijk op de grond gaat veranderen, aldus Richard. "Als het echte machtscentrum - het 'Joint Operations Command' waarin de top van leger, politie en veiligheidsdienst vertegenwoordigd zijn, wordt ontmanteld, dan pas kunnen we Zanu-PF werkelijk serieus nemen met het bericht van vandaag dat zij de macht willen delen."

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief