Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Twijfels over reddingsplan G7; deal met Jsland

11 okt 08

De regering van IJsland zal aan alle verplichtingen tegenover Nederlandse spaarders voldoen. Dat kondigt minister van Financiën Wouter Bos vanavond aan.

Volgens de minister heeft een speciale delegatie hierover een akkoord gesloten met de autoriteiten in IJsland. "De handtekeningen zijn gezet. De IJslandse regering neemt zijn verantwoordelijkheid", aldus Bos vanuit Washington. De minister is in de Amerikaanse hoofdstad voor financieel topoverleg over de kredietcrisis.

IJsland betaalt gedupeerde Nederlandse spaarders die tegoeden hebben uitstaan bij de omgevallen spaarbank Icesave, maximaal 20.000 euro terug. Tegoeden boven dit bedrag worden tot 100.000 euro vergoed door de Nederlandse overheid. "We helpen IJsland bij het terugbetalen door ze het benodigde bedrag te lenen", stelde Bos in de kantlijn van de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington. Volgens de minister is de deal niet alleen goed voor gedupeerde spaarders, maar voor alle Nederlandse belastingbetalers. Doordat IJsland het eerste deel van de tegoeden vergoedt, kost de IJslandse bankencrisis de Nederlandse overheid minder geld.

De onderhandelingen liepen volgens de minister in een constructieve sfeer. "De IJslandse regering begreep ook wel dat het de outcast van de westerse wereld zou worden als men niet aan zijn verplichtingen zou voldoen."

Financieel topoverleg
De G7, de groep van zeven belangrijkste industrielanden, hebben in Washington een actieplan aangekondigd voor de gemeenschappelijke aanpak van de mondiale financiële crisis.

In het plan verplichten de leden zich om elk faillissement van een belangrijk bankconcern te verhinderen."Alle beschikbare instrumenten" worden aangewend om "stelselmatig" belangrijke financiële instituties te ondersteunen en daarmee voor de ondergang te behoeden, aldus de verklaring zaterdagmorgen Nederlandse tijd.

Volgens minister van Financiën Wouter Bos heeft de G7 echter niet duidelijk gemaakt hoe het reddingsplan er concreet moet uitzien. "Er is eenheid over de doelen, maar ik lees weinig over de instrumenten die daarvoor gebruikt kunnen worden", aldus Bos in een reactie.

Ook analisten zijn sceptisch over de plannen. Veel van hen vragen zich af of het de paniek op de markten zal kunnen bezweren. "Ze beloven van alles, maar daardoor lijkt het alsof ze geen idee hebben waar ze de oplossing moeten vinden", aldus een econoom van onderzoeksbureau FAO Economics.

In de verklaring van de G7 staat dat de huidige situatie om dringende en buitengewone maatregelen vraagt. "We verplichten onszelf samen te werken om de financiële markten te stabiliseren en de kredietstroom te herstellen, om de wereldeconomie te ondersteunen".

De G7 wil er alles aan doen om de geldstroom bij banken constant te houden. Om het vertrouwen in de financiële wereld te herstellen moet hiervoor zowel particulier als ook overheidskapitaal in voldoende mate ter beschikking komen aan financiële instellingen.

De maatregelen moeten zo gekozen worden dat de belastingbetaler beschermd wordt en mogelijke schadelijke gevolgen voor andere landen vermeden worden. Ook moet het beschermingsstelsel van bankdeposito's "stevig" zijn om het vertrouwen te herstellen.

Bij de bijeenkomst in Washington waren de ministers van Financiën en topmannen van centrale banken aanwezig van de leden van de G7: Frankrijk, Italië, Duitsland, Groot-Brittannië, Japan, Canada en de VS. De G7 schuift dit weekeinde ook aan bij de IMF-vergadering in Washington. Daar zijn ook minister Bos en bankpresident Nout Wellink bij aanwezig.

De Amerikaanse minister van Financien Henry Paulson sprak in een aparte verklaring van een "agressief" plan dat de G7 heeft opgesteld. "Dit actieplan verschaft een samenhangende structuur die richting geeft aan onze individuele en collectieve beleidmaatregelen om onze markten van liquiditeit te voorzien, de financiële instituties te versterken en spaarders en investeerders te beschermen."

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief