Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Allround Aboutaleb mijdt confrontaties niet

16 okt 08

Nog geen vijf jaar geleden kenden maar weinig mensen Ahmed Aboutaleb, toen hij Rob Oudkerk opvolgde alsAmsterdamse wethouder van onderwijs, jeugd, werk en inkomen.

Nu treedt de 47-jarige staatssecretaris van Sociale Zaken aan als nieuwe burgemeester van Rotterdam. Hij is daarmee de eerste burgemeester in Nederland van Marokkaanse afkomst. Aboutaleb is de derde PvdA-burgemeester in de vier grote steden.

In Amsterdam maakte hij vooral naam na de moord op Theo van Gogh, in november 2004. Met ziel en zaligheid probeerde hij de verwarde stad in het gareel te houden. Zijn Marokkaanse achtergrond gaf hem vooral bij de Marokkaanse Nederlanders veel gezag. Maar diezelfde achtergrond bleek uiteindelijk ook zijn grootste vijand.

Sinds de dag van de aanslag op Van Gogh heeft Aboutaleb nooit de deur meer uit gekund zonder beveiliging. Hij woonde zelfs een tijdje niet thuis. Moslimextremisten dreigden namelijk dat ditzelfde noodlot ook de Amsterdamse wethouder van Integratie zou treffen. De wethouder peinsde er niet over bij de pakken neer te gaan zitten. Hij liet zich vanaf dat moment zelfs meer dan ooit zien en horen in de stad.

Tijdens zijn Amsterdamse wethouderschap sprak Aboutaleb al zijn steun uit voor de 'Rotterdamse aanpak' van problemen in de havenstad. Hij stelde zich in 2005 expliciet achter Leefbaar Rotterdam-voorman Marco Pastors en diens zoektocht naar oplossingen voor de problemen in achterstandsbuurten. "Hij is met warme intenties betrokken bij de stad, wil veel veranderen", prees de toenmalige wethouder.

Ahmed Aboutaleb kwam op 29 augustus 1961 ter wereld in een huis zonder water en licht in het Marokkaanse dorpje Beni Sidel. Als oudste in een gezin met zeven kinderen droomde hij er als kind van om dichter te worden. Op 15-jarige leeftijd ging hij samen met zijn familie zijn vader achterna, naar Nederland. Het vertrek zag hij als een buitenkans om armoede en pesterijen de rug toe te keren.

Een beroemd dichter is hij nooit geworden. Maar de PvdA'er bleek een hoop andere talenten te bezitten en zijn carrière kende dan ook een stormachtige ontwikkeling. Voordat hij het wethoudersstokje overnam, werkte hij al bij de gemeente Amsterdam, als directeur van de sector Maatschappelijke, Economische en Culturele Ontwikkeling (MEC) van de bestuursdienst.

Voor die tijd zat hij in de communicatie, onder meer als hoofd voorlichting bij de Sociaal Economische Raad. Hij maakte al kennis met de politiek als woordvoerder van staatssecretaris Simons en minister d'Ancona (WVC) tijdens het derde kabinet-Lubbers.

Aboutaleb begon zijn loopbaan ooit in de journalistiek, onder meer bij RVU televisie, RTL4, NOS-radio en Veronica-radio.

De wethouder ging confrontaties niet uit de weg. Hij maakte zich regelmatig kwaad over de politiek in Den Haag en stak dat niet onder stoelen of banken. Maar ook toen hij als staatssecretaris van Sociale Zaken zelf deel ging uitmaken van de Haagse politieke stolp, bleef hij bekendstaan als een no-nonsense bruggenbouwer. Zijn belangrijkste streven was om fraude in de bijstand aan te pakken en meer mensen aan het werk te zetten.

Aboutaleb stond bij velen bekend als 'topallochtoon' en als politiek correct vertegenwoordiger van de islamitische gemeenschap. Hij bleef zich ook tijdens zijn wethouderschap inzetten voor een betere verhouding tussen moslims en niet-moslims. In 2007 onderscheidde koning Mohammed VI van Marokko de politicus met een lintje, voor zijn bijdrage aan de positieve beeldvorming van Marokkanen in Nederland.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief