Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vijf vragen over de kapitaalinjectie voor ING

20 okt 08

ING is volgens minister Wouter Bos van Financiën gezond, maar krijgt toch een kapitaalinjectie van 10 miljard euro van de Nederlandse staat. Nuttig of noodzakelijk? Vijf vragen over de ingreep bij het moederbedrijf van onder meer de grootste consumenten- en spaarbank van Nederland.

Als ING zo gezond is, waar heeft het dan een kapitaalinjectie voor nodig?
De kapitaalpositie van een bank zegt iets over de betrouwbaarheid en is daarom belangrijk voor klanten en investeerders. Omdat veel buitenlandse concurrenten hun balans ook al hebben versterkt met overheidssteun, en er daardoor beter voor lijken te staan dan ING, zag het bedrijf zich genoodzaakt hetzelfde te doen.

Is dat wel eerlijk tegenover andere Nederlandse banken?
Daarover zal Europees commissaris Neelie Kroes (Mededinging) zich moeten buigen. Zij heeft al laten weten nauw contact te hebben met de Nederlandse regering over de steun aan ING. Eerder gaf zij wel haar goedkeuring aan een Brits reddingsplan voor banken, maar naar verscheidene andere steunmaatregelen loopt nog een onderzoek.

Krijgt ING dat geld zomaar?
Nee, het gaat om een lening tegen strenge voorwaarden. Zo krijgt de regering het recht om twee commissarissen te benoemen die de gang van zaken bij ING kritisch gaan volgen. Verder moeten topbestuurders voorlopig afzien van bonussen en krijgen aandeelhouders dit jaar geen winstuitkering meer. Ook betaalt ING een rente van 8,5 procent op de lening.

Waarom is gekozen voor een kapitaalinjectie en niet voor nationalisatie zoals bij Fortis?In tegenstelling tot Fortis verkeerde ING niet in acute liquiditeitsproblemen. Zonder steun van de overheid was Fortis waarschijnlijk omgevallen. Dat was bij ING niet aan de orde. Het heeft in het afgelopen kwartaal weliswaar een verlies van een half miljard euro geleden, maar heeft voldoende financiële buffers om dat op te vangen.

Moeten spaarders bij ING zich zorgen maken?
Analisten zijn het erover eens dat ING geen gevaar loopt failliet te gaan. Ook minister Bos, centralebankpresident Nout Wellink en de top van ING hebben benadrukt dat ING een gezond bedrijf is. Mocht het toch misgaan, dan staat de Nederlandse overheid voor particuliere spaarders garant tot een bedrag van 100.000 euro.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief