Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Omstreden deal OM en Holleeder-verdachten

27 nov 08

Justitie heeft een geheime deal gesloten met twee vrijgesproken medeverdachten van Willem Holleeder, zo heeft NOVA ontdekt. Het Openbaar Ministerie heeft de twee Turkse Nederlanders aangeboden om het hoger beroep tegen hen in te trekken.

In ruil daarvoor moesten de twee afzien van een schadevergoeding van ongeveer 125-duizend euro. De twee hebben nu spijt van de deal, en willen de schadevergoeding alsnog incasseren.

In NOVA zegt advocaat Ronald van der Horst dat zijn twee cliënten vlak voor de beslissing over het hoger beroep zijn benaderd door het Openbaar Ministerie. "In ruil voor de toezegging dat het OM het beroep tegen hen zou intrekken, moesten ze afzien van een schadevergoeding". De twee werden eind december vorig jaar vrijgesproken van afpersing en witwassen. Ze hadden anderhalf en een jaar in voorlopige hechtenis gezeten. "Volgens de normen zouden ze recht hebben op 75.000 en 50.000 euro", aldus Van der Horst.

De twee gingen akkoord met de deal en het OM trok het hoger beroep tegen hen in. "Na een paar maanden gingen ze er wat beter over nadenken en wilden ze er op terug komen, omdat ze vonden dat ze eigenlijk door het OM gechanteerd zijn. Daarom willen we de eis tot schadevergoeding alsnog bij de rechter neerleggen" zegt Van der Horst in NOVA. Van der Horst denkt dat er veel meer van dit soort deals worden gesloten, maar dat die doorgaans niet in de publiciteit komen.

Peter Tak, hoogleraar Strafrecht aan de Radboud Universiteit, vindt dat het Openbaar Ministerie buiten z'n boekje is gegaan met dit voorstel: "Het is niet rechtstatelijk, niet professioneel en het rammelt. Ik vind dat het college van procureurs-generaal moet ingrijpen en dit moet tegenhouden".

Volgens advocaat Peter Plasman gebeurt het vaker dat justitie in ruil voor het intrekken van een schadevergoeding niet in hoger beroep gaat. "Je ziet eigenlijk een officier van justitie die tegen de uitspraak van de rechtbank in zelf vindt dat de verdachte toch schuldig is. Daarom wil hij die schadevergoeding niet hebben. Hij houdt de verdachte dan deze worst voor. Dat is in feite niets anders dan chantage".

Het Openbaar Ministerie heeft het optreden van advocaat Van der Horst in deze zaak voorgelegd aan de deken van de Amsterdamse deken van de Orde van Advocaten, met de vraag of het opzeggen van de deal wel door de beugel kan. Inhoudelijk wilde het OM niet op de kwestie ingaan.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief