Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verdonk wil premier en burgemeesters laten kiezen

17 dec 08

Als het aan Rita Verdonk ligt, kunnen burgers zich in de toekomst vaker rechtstreeks uitspreken over benoemingen en beslissingen.

Zo mogen ze zelf de minister-president en de burgemeester kiezen. Daarnaast komen er vaker referenda, zeker over besluiten die over Europa gaan.

Dat staat in de visie die de leidster van Trots op Nederland (TON) dinsdag bekendmaakte op internet. De tien punten daarin zijn een voorbode van de uitgangspuntennotitie die Verdonk in mei wil presenteren. "De visie geeft een kader. De oplossingen volgen in mei maar de details komen pas later, om te voorkomen dat anderen er met mijn ideeën vandoor gaan", zegt ze.

De maatregelen zijn volgens Verdonk eenvoudig uit te voeren en leiden ertoe dat de kiezers directer betrokken zijn bij de dagelijkse politiek. Als zij met TON in de regering komt, zal ze eventuele concessies die ze moet doen bij een kabinetsformatie eerst voorleggen aan haar achterban.

Verdonk wil naar een kleinere overheid, die volgens haar vooral zichzelf in stand houdt, zich verbreedt, voor bureaucratie zorgt en duur is. Bij elke bestuurslaag en bestuursorgaan moet volgens haar de vraag worden gesteld: 'wat zou er gebeuren als we dit afschaffen'? Als onnodige bestuurslagen noemt zij provincies en deelgemeenten.

Ook wil Verdonk overbodige en niet uitvoerbare wetten en regels schrappen. Op landelijk en lokaal niveau moeten wetten en regels worden getoetst vanuit de vraag of die regel echt nodig is. "Indien niet, dan schaffen we niet alleen de regels af, maar ook de instanties die deze bedenken en controleren."

Om de files terug te dringen, stelt Verdonk thuiswerken en flexibeler werken voor. Slimme verkeersverbeteringen helpen ook, zoals het beter afstellen van stoplichten. Op lange termijn zijn er grote structuurprojecten nodig, die sneller kunnen worden uitgevoerd met kortere procedures. Milieuclubs en gedupeerde burgers zullen het afleggen tegen het maatschappelijk belang.

Verder herhaalt Verdonk de vermindering van ontwikkelingssamenwerking met tweederde en de invoering van minimumstraffen. De halvering van het aantal zetels in de Tweede Kamer of politieke benoemingen door nieuwe bestuurders staan niet in de visie. Maar die komen wel terug in de uitgangspunten.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief