Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Leterme haakt af bij doorstart Belgische regering

22 dec 08

De vrijdag afgetreden Belgische regering maakt waarschijnlijk een doorstart, maar dan zonder Yves Leterme als premier.

Die is niet beschikbaar voor de functie. Ook voor een ministerspost wil Leterme niet in aanmerking komen, heeft hij zondagavond laten weten.

Eerder op de dag had voorzitter Marianne Thyssen van de christendemocratische CD&V een hernieuwd premierschap van partijgenoot Leterme nog niet uitgesloten. Haar coalitiepartners maakten echter duidelijk diens terugkeer niet geloofwaardig te vinden.

Volgens diverse Belgische media is Jean-Luc Dehaene nu de belangrijkste kandidaat om de nieuwe regering te leiden. CD&Vér Dehaene was in de jaren '90 al premier van twee roodroomse kabinetten. De liberale partijen zouden echter bezwaar hebben tegen zijn kandidatuur, omdat ze hem te links vinden.

Ook Kamervoorzitter Herman Van Rompuy (CD&V) en CD&V-voorzitter Thyssen worden genoemd als nieuwe regeringsleider, net als oud-premier Guy Verhofstadt (Vlaams liberaal). Vicepremier Didier Reynders (Franstalig liberaal) heeft laten weten niet in de race te zijn.

Yves Leterme kondigde vrijdag het ontslag van zijn kabinet aan na beschuldigingen van het Hof van Cassatie, de hoogste rechterlijke instantie in België. Vanuit de regering zou geprobeerd zijn de rechtsgang over de verkoop van Fortis aan het Franse BNP Paribas te beïnvloeden. Een hoge medewerker van Leterme en justitieminister Jo Vandeurzen zouden daarbij een hoofdrol hebben gespeeld.

Leterme vindt de aantijgingen onterecht. Hij wil zich concentreren op een aangekondigd parlementair onderzoek naar de zaak, om zijn goede naam te zuiveren, aldus zijn woordvoerder.

De vijf Belgische coalitiepartijen (Vlaamse en Franstalige christendemocraten en liberalen en Franstalige socialisten) willen zo snel mogelijk een nieuw kabinet vormen, zonder dat daarvoor eerst verkiezingen plaatsvinden. Volgens de partijen zou het onverantwoord zijn in deze tijd van economische crisis het land geruime tijd zonder volwaardige regering te laten.

De vijf zijn het er echter niet over eens hoelang de nieuwe ministersploeg aan moet blijven. CD&V wil dat die de volle rit uitzit tot 2011. Maar de overige coalitiepartners denken aan een overgangsregering tot 7 juni. De voor die datum geplande regionale en Europese verkiezingen in België zouden gecombineerd moeten worden met een stembusgang voor het federale parlement. De Vlaamse socialisten, die in de oppositie zitten, steunen dat laatste idee.

De Belgische koning Albert II houdt de ontslagaanvraag van de regering-Leterme vooralsnog in beraad. In het weekend ontving hij onder anderen de voorzitters van de regeringspartijen en van Kamer en senaat voor advies. Waarschijnlijk gaat de vorst maandag verder met consultaties. De opnames voor zijn jaarlijkse kerstboodschap heeft hij voor de zekerheid maar uitgesteld.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief