Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bisschop moet uitspraken over Holocaust intrekken

4 feb 09

Paus eist dat bisschop williamson uitspraken terugneemt

De omstreden Britse bisschop Richard Williamson moet zijn uitspraken over de Holocaust ondubbelzinnig intrekken. Hij moet dat voorts publiekelijk doen, als hij ooit nog een functie wil uitoefenen binnen de Rooms Katholieke Kerk. Dat maakte het Vaticaan woensdag bekend.

De positie van Williamson met betrekking tot de Holocaust "is volstrekt onacceptabel en wordt volledig afgewezen door de paus", staat in de verklaring van paus Benedictus XVI. De 68-jarige Williamson moet op "ondubbelzinnige wijze publiekelijk afstand nemen van zijn uitspraken en ideeën over de Holocaust". Volgens de verklaring was de paus niet op de hoogte van Williamsons opvattingen toen hij twee weken geleden besloot de excommunicatie van de Brit en drie andere bisschoppen van de ultraconservatieve broederschap Pius X op te heffen.

Williamson ontkent dat er in de concentratiekampen van de nazi's gaskamers hebben gestaan. Ook gaat hij ervan uit dat er niet zes miljoen, maar 200.000 tot 300.000 joden in die kampen zijn omgekomen. Toen de commotie over de uitlatingen van Williamson ontstond, legde de leider van Pius X hem een spreekverbod op. Williamson, die nu in Argentinië woont, had kort daarvoor gezegd bij zijn opvattingen te blijven.

Overigens betekende het besluit van de paus geen rehabilitatie. De vier bisschopen, die in 1988 tegen de wil van paus Johannes Paulus II door aartsbisschop Marcel Lefebvre werden gewijd en daarom uit de kerk waren gezet, worden weer lid van de kerk, maar blijven 'gesuspendeerd'. Dat wil zeggen dat ze de functie van bisschop niet mogen uitoefenen. Dat kan pas, als zij de resultaten van het Tweede Vaticaans Concilie(1962-1965) aanvaarden. Dat wees onder meer alle vormen van antisemitisme af en erkende het recht op godsdienstvrijheid.

De vier bisschoppen hebben tot nu toe gezegd daartoe niet bereid te zijn. Zij willen juist van de besluiten van het concilie af. De justitie in Regensburg heeft een onderzoek ingesteld naar uitlatingen die Williamson heeft gedaan tijdens een bezoek aan een priesteropleiding in de buurt van de Zuid-Duitse stad. In Duitsland is loochening van de moord op de joden in de oorlog strafbaar.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel had de uit Beieren afkomstige paus dinsdag opgeroepen duidelijk afstand te nemen van Williamsons uitlatingen over de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Het gebeurt zelden dat regeringsleiders zich uitlaten over de paus. Het kwam Merkel woensdag op kritiek te staan van onder meer de Duitse bisschop Gregor Maria Hanke. Die verweet Merkel dat zij de integriteit van de Duitse paus ter discussie stelt. De meeste reacties in Duitsland op Merkels oproep zijn echter positief. Directeur Stephan Kramer van de Centrale Raad van de Joden prees de bondskanselier om haar discretie en verantwoordelijkheidsgevoel.

Het Vaticaan reageerde aanvankelijk door erop te wijzen dat paus Benedictus zich altijd solidair met de joden heeft getoond. Alle ophef werd door Rome een mediahetze genoemd. Ook tijdens zijn wekelijkse algemene audiëntie woensdag zei de paus nog niets over de kwestie, maar later op de dag kwam de verklaring.

(Bron: ANP)
 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief