Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Het liquidatieproces - een overzicht

24 feb 09

Het grote liquidatieproces - een overzicht

Ruim een jaar is er voor uitgetrokken: het grote liquidatieproces in Amsterdam. Elf verdachten staan terecht voor elf liquidaties en pogingen daartoe.


Het gaat om oude zaken zoals de liquidaties van twee Joegoslaven in Ouderkerk aan de Amstel in 1993 en een dubbele liquidatie van drugshandelaar Henie Shamel en zijn vriendin Anne de Witte in Antwerpen in 1993 tot aan de liquidaties van Kees Houtman in 2005 en Thomas van der Bijl in 2006.

Peter la Serpe
Het is voor het eerst dat het Openbaar Ministerie er in is geslaagd een aantal verdachten voor de rechter te brengen voor de reeks liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Maar dat dat nu is gelukt is geheel te danken aan het opduiken van kroongetuige Peter la Serpe, alias 'Vieze Peter'. Deze crimineel meldde zich zelf bij justitie na de moord op café-eigenaar en drugshandelaar Thomas van der Bijl.

Volgens La Serpe wilde hij uit het criminele milieu stappen en een einde maken aan de reeks liquidaties. Hij vertelde uitgebreid over zijn eigen betrokkenheid bij een aantal (pogingen tot) liquidaties en over mededaders en opdrachtgevers. La Serpe biechtte opdat hij als schutter berokken was bij de moord op Houtman.

Deal
Voor het Openbaar Ministerie zijn de verklaringen die La Serpe heeft afgelegd een geschenk uit de hemel. Justitie heeft met La Serpe een deal gesloten. In ruil voor zijn verklaringen gaan de officieren van Justitie acht jaar cel eisen in plaats van zestien jaar. En na het uitzitten van zijn straf krijgt La Serpe een ander uiterlijk en een andere identiteit.

De kroongetuigedeal is opmerkelijk omdat het voor het eerst is dat een dergelijke overeenkomst wordt gesloten met een crimineel die zelf bij een liquidatie betrokken is geweest. De advocaten van de verdachten zullen dan ook zeker hun pijlen op deze deal richten.

Maar feitelijk had het Openbaar Ministerie geen keus. Zonder de verklaringen van La Serpe waren politie en justitie er nooit achtergekomen wie er achter de liquidaties zaten. En anders dan in de jaren negentig heeft het oplossen van liquidaties in de onderwereld prioriteit gekregen.

Jesse R.
Dankzij de getuigenissen van La Serpe is de mededader van de moord op Kees Houtman opgepakt: Jesse R., zoon van drugshandelaar Greg R. Jesse is volgens het Openbaar Ministerie de hitman van Amsterdam. Hij zou niet alleen de dodelijke schoten op Houtman gelost hebben maar vermoordde ook twee Joegoslaven in Ouderkerk aan de Amstel in 1993 en was bij een aantal andere liquidatiepogingen betrokken.

De opdrachten voor de moorden kreeg Jesse R. volgens de kroongetuige van onder meer Ali A.en Dino S. De laatste staat niet terecht omdat hij nog voortvluchtig is. De Criminele Inlichtingen Eenheid van de politie heeft inmiddels een prijs van 50 duizend euro op zijn hoofd gezet. Dino S. wordt wel omschreven als de rechterhand van Willem Holleeder.

Holleeder
Holleeder is officieel geen verdachte, maar zijn naam komt in het omvangrijke dossier veelvuldig voor. Het is niet uit te sluiten dat Holleeder tijdens het veertien maanden durende proces wel in het verdachtenbankje komt. De weduwe van Kees Houtman vertelde onlangs bij de onderzoeksrechter dat ze vlak na de moord op haar man van Thomas van der Bijl had gehoord dat Jesse R. in de Baja Beach Club in Rotterdam een lijstje had gekregen met drie namen van mannen die geliquideerd moesten worden: Kees Houtman, Thomas van der Bijl en de Nedim Imac. Het lijstje was overhandigd door Ali S., Dino S. en Willem Holleeder.

Van der Bijl had de informatie van andere criminelen. Opvallend is dat de naam van Holleeder viel. La Serpe had weliswaar ook verteld van een ontmoeting in de Baja Beach Club waarbij Jesse R. opdracht had gekregen drie mannen te vermoorden, maar de kroongetuige noemde enkel de namen van Dino S. en Ali A. Nu was La Serpe er zelf niet bij: hij moest buiten de discotheek blijven wachten.

Alle tijd
Het Openbaar Ministerie in Amsterdam zoekt nu aanvullend bewijs voor de bewering van de weduwe van Kees Houtman dat Holleeder er bij was toen de dodenlijst werd overhandigd. Voorlopig heeft justitie alle tijd. De vonnissen in het liquidatieproces worden pas in maart 2010 verwacht.

Naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief