Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vijftig jaar Dalai Lama

6 mrt 09

Het is bijna vijftig jaar geleden dat de Dalai Lama Tibet moest ontvluchten na het oplaaiende geweld van de Chinese bezetter. Een tijdlijn van meer dan een halve eeuw onderdrukking.


1949 -
China valt Tibet binnen aan de oostgrens. Het wil het buurland inlijven in het Chinese koninkrijk.

1950 - Het Chinese leger bereikt Lhasa, de hoofdstad van Tibet.

1951 - In mei ondertekent Tibet onder dwang de Zeventienpunten Overeenkomst. In dit 'vredesverdrag' werd de Chinese soevereiniteit over Tibet vastgelegd. Onder het gezag van de Centrale Autoriteit zou de positie van de Dalai Lama gewaarborgd blijven.

1959 - De Chinese beloftes van een gedeeltelijke Tibetaanse autonome positie, worden echter niet nageleefd. Het verzet tegen de de overheersing groeit. Op 10 maart 1959 komen de spanningen tot een gewelddadige uitbarsting waarbij de Dalai Lama samen met 80 duizend burgers het land moest ontvluchten.

1966 - Tussen 1966 en 1967 voert China ook in Tibet de Culturele Revolutie door. Volgens schattingen worden duizenden Tibettanen gemarteld, gevangen genomen en geëxecuteerd.

1976 - Na de dood van de Chinese leider Mao Zedong krijgt Tibet iets meer vrijheden.

1987 - Onvrede van de bevolking komt in de jaren zeventig en tachtig steeds vaker tot uitdrukking in protesten, met name op de Tibetaanse Opstanddag op 10 maart. Op 27 september 1987 vindt De Zwarte Nacht plaats, die met geweld wordt neergeslagen.

1989 - De Panchen Lama, na de Dalai Lama de hoogste geestelijke van Tibet, sterft op 28 januari aan een hartaanval. Dat is althans de verklaring van de Chinese authoriteiten. Volgens de Tibetanen is de Panchen Lama door China omgebracht. Er volgen opnieuw protesten.

1989 - De Dalai Lama krijgt de Nobelprijs voor de Vrede, omdat hij vanuit zijn ballingschap de Tibettanen blijft oproepen tot geweldloos demonstreren.

1990 - Chinese journalisten verklaren dat in 1989 450 Tibetanen zijn omgebracht door het optreden van China.

2008 - Met de komst van Olympische Spelen in China laait de internationale aandacht voor de onderdrukking van Tibet op. De aanloop naar Olympische Spelen is voor de Tibetanen de gouden kans aandacht te vragen voor de bezetting van hun land. Dit leidt zowel in Tibet als ver daarbuiten tot demonstraties. Met name jonge Tibetanen organiseren opstanden, die steeds hardhandig worden neergeslagen.

Tibet landinformatie



Grotere kaart weergeven

Terug naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief