Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nationale recherche vindt verdwenen doeken meesters

9 mrt 09

Nationale recherche vindt verdwenen doeken meesters

Acht verdwenen kostbare werken van meesters uit de zeventiende en negentiende eeuw zijn door de Nationale recherche teruggevonden bij doorzoekingen in het Limburgse Valkenburg en Walem.


Volgens het landelijk parket van het Openbaar Ministerie(OM) verdwenen de doeken al in 1987. Het gaat om werken van onder anderen Willem van de Velde, David Teniers en Camille Pissarro.

Noortman Master Painings
In totaal verdwenen er negen schilderijen uit de galerie van Robert Noortman in Maastricht. De politie hield in verband met de vondsten drie verdachten aan op verdenking van heling van de schilderijen en witwassen van geld: een 45-jarige Duitser die in Dubai woont, zijn 62-jarige moeder uit België en een 66-jarige man uit Walem.

Tip
De nationale recherche kreeg ruim een maand geleden informatie dat de gevonden schilderijen werden aangeboden. De tip kwam van privédetective Ben Zuidema. De verdachten bleken volgens hem de werken te willen verkopen aan de verzekeringsmaatschappij, die aan de gedupeerde Noortman destijds 5 miljoen gulden heeft uitgekeerd. Maar volgens Zuidema zat de inmiddels twee jaar geleden overleden Noortman zelf achter de verdwijning van negen kostbare schilderijen.

Sinterklaasavond
De zaak kwam op gang toen de detective afgelopen sinterklaasavond werd benaderd door een man uit Dubai. Zuidema werd door hem gevraagd de nabestaanden van Noortman af te helpen persen door informatie over criminele zaken van de kunsthandelaar voor 5 miljoen euro te laten afkopen. Zuidema zou van die opbrengst 1 miljoen krijgen. De man bleek volgens de detective ook te weten waar de verdwenen schilderijen zich bevonden.

Aangifte
Zuidema heeft direct daarop aangifte bij de nationale recherche gedaan en is met ze gaan samenwerken om de schilderijen terug te vinden. Zuidema vertelt dat hij en de politie de man uit Dubai hebben doen geloven dat hij 1 miljoen voor de schilderijen zou krijgen.

In de Volkskrant legt Zuidema uit waarom de Duitser juist met hem contact heeft gezocht: ‘Ik heb me vorig jaar in een tv-portret over Robert Noortman als enige laatdunkend over hem uitgelaten. Ik ben in 1987 door hem ingehuurd om de schilderijen op te sporen. Maar toen ik te dichtbij kwam moest ik stoppen. Hij heeft mijn reputatie slechts gebruikt om indruk te maken op Lloyds.’

Inval
Uiteindelijk kon de nationale recherche donderdag tot de invallen overgaan, waarbij acht van de negen verdwenen schilderijen werden
teruggevonden. De man uit Dubai werd donderdag ook aangehouden.

Verbrand
Zuidema zegt te weten wat het lot van het negende meesterwerk is. "Dat is verbrand door Noortman zelf", stelt de detective. Hij weet dat omdat hij vlak na de verdwijning van de schilderijen in 1987 door Noortman zelf was ingehuurd om te achterhalen waar de stukken waren gebleven. De conclusie na het onderzoek van Zuidema was dat er maar een persoon belang bij de verdwijning had, dat was Noortman zelf.

Beschadigd
De staat van de opgespoorde stukken loopt uiteen. Wim de Bruin van het landelijk parket meldt dat een aantal doeken opgevouwen werd gevonden. Twee schilderijen zijn ernstig beschadigd. Er wordt nog onderzocht waar de verdwenen schilderijen ruim twintig jaar zijn geweest. Verder gaan taxateurs de huidige waarde van de doeken vaststellen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief