Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Coalitie onderhandelt maandag verder

13 mrt 09

Het kabinet en de regeringspartijen CDA, PvdA en CU hebben besloten maandag verder te praten over de aanpak van de economische crisis.


Het kabinet had zichzelf vandaag als deadline gesteld om met een herschreven regeerakkoord te komen. Door strubbelingen tussen de partijen is dat niet gelukt; CDA, PvdA en ChristenUnie staan na een week onderhandelen nog lijnrecht tegenover elkaar. Vrijdag de dertiende, vandaag dus, zou er al een pakket op tafel liggen, was de gedachte. Vooral vicepremier Bos (PvdA) hechtte aan die datum. Maar ook premier Balkenende (CDA) zinspeelde vorige week op een snelle oplossing.

Kwaliteit
De grote haast lijkt verdwenen. Fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie zei gisteravond dat hij ‘liever een dag langer onderhandelt. Maar dan moet het resultaat van kwaliteit zijn.’ De verwachtingen op een doorbraak waren niet hoog gespannen. Daarvoor was de sfeer de afgelopen twee dagen te slecht. Toch gaven de partijen aan dat er vooruitgang is geboekt. PvdA-fractievoorzitter Hamer meldde dat de "contouren van een plan" op tafel liggen. Ze zei een stuk vrolijker uit het overleg te zijn gekomen dan dat zij erin was gegaan.

ChristenUnie-leider en vicepremier André Rouvoet noemde als grootste dilemma de vraag wanneer en wie de rekening betaalt voor de aanpak van de recessie. De drie partijen zijn het er al min of meer over eens dat er voor een bedrag van ongeveer 5 miljard euro extra geïnvesteerd wordt om de economie aan te jagen.

Stimuleren of bezuinigen
De PvdA wil eerst de economie stimuleren en pas later ingrijpen. Het CDA weigert de komende jaren lijdzaam toe te zien hoe de schulden van de overheid verder oplopen en wil daarom nu bezuinigen. ChristenUnie lijkt partij te kiezen voor de PvdA. Met het opschorten van het overleg worden de onderhandelingen ook over het PvdA-congres getild dat zaterdag en zondag in Utrecht plaatsvindt. Ook de ChristenUnie heeft vrijdag en zaterdag een partijbijeenkomst.

Kamer
Intussen roert ook de Kamer zich in het crisisoverleg. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet wil dat het kabinet een rapport openbaar maakt, waarin alle mogelijke crisismaatregelen worden opgesomd. GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema had om deze ‘lijst-Gerritse’ verzocht. Verbeet wil dat snel een eind komt aan de ‘ongelijke informatiepositie’ van coalitie en oppositie. 


FNV
FNV-voorzitter Agnes Jongerius wil volgende week met het kabinet en werkgevers een voorjaarsoverleg houden om de economische crisis te bespreken. Dat heeft Jongerius vandaag gezegd op het Plein in Den Haag waar de FNV momenteel een demonstratie houdt om het kabinet aan te sporen tot actie. De grootste vakbeweging van Nederland vindt dat het kabinet te traag is met maatregelen om economisch herstel te stimuleren. De vakbonden willen onder meer dat het kabinet het pensioen ongemoeid laat en investeert in de economie. In ruil daarvoor zouden de bonden de loonstijgingen binnen de perken willen houden.

Stem ook op de poll

Naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief