Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Doden bij aanslagen hotels Jakarta

17 jul 09

Bij twee bomexplosies in Jakarta zijn zeker negen mensen om het leven gekomen. De aanslagen vonden vlak na elkaar plaats in twee luxe hotels in het centrum van de Indonesische hoofdstad.


Nederlanders
De eerste explosie was in het Ritz-Carlton, de tweede in het Marriot Hotel. De hotels liggen tegenover elkaar. Ruim vijftig mensen raakten gewond. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zijn er onder de gewonden drie Nederlanders. Twee van hen zijn zwaar gewond.



Derde bom
De explosievenopruimingsdienst in Indonesië vond ook nog een nog niet geëxplodeerde bom in het Marriott Hotel. Verder werd een winkelcentrum in de Indonesische hoofdstad opgeschrikt door een explosie. Die zou niet zijn veroorzaakt door een een bom, maar door een defecte accu.

Extremisten
Als mogelijke dader wordt terreurorganisatie Jemaah Islamiya (JI) genoemd. De radicaal-islamitische groep was in 2002 verantwoordelijk voor bomaanslagen op uitgaansgelegenheden op het Indonesische eiland Bali, die meer dan tweehonderd mensen het leven kostten. In augustus 2003 pleegde JI een aanslag op het Marriott Hotel in Jakarta. Daardoor kwamen twaalf mensen om het leven. De laatste vier jaar pleegde JI geen aanslagen in Indonesië, die grote aantallen slachtoffers eisten.

Onmenselijk
De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono heeft de aanslagen als 'wreed en onmenselijk' bestempeld. Hij beloofde dat ''degene die deze aanslag hebben gepland en uitgevoerd, opgepakt en berecht zullen worden.'' Volgens de president is het overduidelijk dat de aanslag het werk is van een terreurbeweging. ''Maar het is nog te vroeg om te stellen dat het om dezelfde groepering gaat als bij eerdere aanslagen,'' aldus Yudhoyono.

Manchester United
Het team van voetbalclub Manchester United zou zaterdag en zondag in het Ritz-Carlton hotel verblijven vanwege een vriendschappelijke wedstrijd die de Engelse ploeg speelt tegen het Indonesische All-Star team.

Voedingsbodem
Bijna 90 procent van de bevolking in Indonesië is moslim. Daarmee is het land de grootste moslimnatie van de wereld. Radicale moslimgroepen hebben de afgelopen jaren terrein gewonnen. Een belangrijke voedingsbodem van radicalisering is armoede. Ongeveer de helft van de bevolking moet van omgerekend 1,5 euro per dag rondkomen, terwijl een selecte bovenlaag puissant rijk is.

(Bron: ANP/NOS)

Naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief