Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

PvdA wil opheldering over incident bij Kabul

3 okt 09

Foto Argos - VPRO

Ministers Eimert van Middelkoop (Defensie) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie) moeten opheldering geven over een incident in de buurt van Kabul waarbij op 7 augustus 2002 elf Afghanen zijn doodgeschoten. Dat heeft PvdA-Kamerlid Ton Heerts gezegd.


Foto's
Aanleiding is een uitzending zaterdag van het radioprogramma Argos dat al tijden onderzoek doet naar het voorval. Het programma beschikt over foto's waarop te zien is dat een Nederlandse militair bij de geëxecuteerde mannen staat. De tijden van de digitale foto's komen niet overeen met de tijden uit een verslag van een Nederlandse majoor die er was. Argos probeert te achterhalen of Nederlandse militairen getuigen waren van de slachting.

Nederlandse militairen
Volgens Defensie is daar geen sprake van. De Nederlandse militairen troffen de mannen op een na dood aan. Die laatste stierf in een door de Nederlanders bestelde ambulance op weg naar het ziekenhuis.

Commando's
De Afghaanse politie beweert dat het ontsnapte gevangenen waren waar ze een klopjacht op hadden gevoerd. Ook later uitgerukte commando's waren op geen enkele wijze bij hun dood betrokken, meldde Defensie vorig jaar al. Wel hebben ze na de vondst gezocht naar andere ontsnapte gevangenen, maar dat bleek vruchteloos.

Klopjacht
Toch wil Heerts meer duidelijkheid. Hij wil weten of en op welke manier de Nederlandse militairen of commando's betrokken waren bij de klopjacht. Hij wil ook weten hoe de zaak is onderzocht door de marechaussee en of daar volgens het kabinet alle feiten boven tafel zijn gekomen.

Feiten
Hij wil ook weten hoe de zaak is onderzocht door de marechaussee en of daar volgens het kabinet alle feiten boven tafel zijn gekomen. Volgens Argos heeft de marechaussee de opdracht van de commando's niet in het onderzoek betrokken en ook geen commando's gehoord. Heerts wil verder weten of het incident in 2002 aan de Tweede Kamer is gemeld.

Geen fouten
Volgens Defensie heeft de marechaussee getuigenverklaringen afgenomen en die doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie in Arnhem. Daar is besloten dat het geen zaak was. Ook naar aanleiding van het onderzoek van Argos is nog eens gesproken met mensen die bij de zaak betrokken waren, aldus een woordvoerder. De Tweede Kamer hoorde pas van het incident in 2008 in antwoord op vragen van de SP. De Kamer was niet geïnformeerd omdat de Nederlandse militairen geen fouten hadden gemaakt, aldus de Defensiewoordvoerder.


 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief