Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wie zal de DSB redden?

17 okt 09

Zal een buitenlandse bank DSB van de ondergang redden? Of worden het de spaarders zelf, zoals Adriaan Dorrepaal bepleit met zijn 'Plan B', dat hij in NOVA presenteerde?

Hoe dan ook, de oplossing moet vóór maandagochtend 9.00 uur rond zijn. Anders gaat de bank failliet, zo bepaalde de rechter vrijdag 16 oktober.

Onderhandelingen
De Amerikaanse bank die misschien DSB Bank zal overnemen, is het opkoopfonds Lone Star Funds uit Texas. Althans, volgens NRC Handelsblad.

 

Een potentiële Amerikaanse koper moet dit weekeinde nog boekenonderzoek kunnen doen, zei Scheringa gisteren bij de rechtbank. Het zou gaan om een serieuze partij met genoeg geld die al eigenaar is van meerdere banken in de wereld. De onderhandelingen zijn de laatste mogelijkheid om een faillissement van DSB Bank te voorkomen.

J.C. Flowers
In de financiële wereld gonst het van de geruchten over mogelijke partijen. Het Financieele Dagblad noemt naast Lone Star Funds ook J.C. Flowers als mogelijke onderhandelingspartner.

Mislukt
Ook met Nederlandse banken is gesproken over een overname van DSB. In het gebouw van De Nederlandsche Bank (DNB) in Amsterdam is donderdagavond door ING, ABN Amro, Fortis, Rabobank, SNS en Van Lanschot Bankiers vijf uur overlegd; maar tot een overeenkomst kwam het niet.

Failliet
DSB-baas Dirk Scheringa meldde om kwart over twaalf 's nachts dat het overleg was mislukt. DNB meldde daarna dat het voor de partijen niet mogelijk bleek "een reële en haalbare oplossing" voor DSB te vinden. Eigenlijk kreeg Scheringa nog tot vrijdagmiddag 12.00 uur de tijd om zijn bank te redden; anders zou de rechtbank DSB Bank failliet verklaren.

Urenlang
Dirk Scheringa liet weten dat hij de Nederlandse banken een businessplan had voorgelegd. De banken trokken zich daarna urenlang terug en kwamen aan het einde van de avond met de mededeling dat een redding er niet inzit. Scheringa wilde niet ingaan op de vraag waarom de banken DSB niet wilden redden. "Dat moet je hen zelf vragen."

In een verklaring lieten de grootbanken weten dat "het door de banken gedane voorstel voor versteviging van de liquiditeits- en solvabiliteitspositie van DSB niet haalbaar is". DNB liet ook weten dat "een oplossing helaas niet mogelijk is gebleken".

Frustrerend
Scheringa reageerde teleurgesteld. "Heel frustrerend", aldus de topman. Hij herhaalde nogmaals het onbegrijpelijk te vinden als zijn bank failliet zou gaan. "We hebben voldoende eigen vermogen. Nu worden daar opeens kosten afgetrokken voor claims en dan ben je opeens failliet." Volgens Scheringa is er nog een kleine kans dat DSB Bank wordt overgenomen. Een Amerikaanse partij zou geïnteresseerd zijn. "Het is de laatste strohalm", aldus Scheringa.

Vrijdagmiddag gaf de rechter Scheringa voor een laatste keer respijt, tot maandag 17 oktober 2009, 9.00 uur.

Terug naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief