Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Garantiestelsel geldt niet voor Scheringa

21 okt 09

Dirk Scheringa mag er niet op rekenen dat hij 100.000 euro aan spaargeld terugkrijgt. Bestuurders van de bank kunnen geen gebruik maken van het zogenoemde depositogarantiestelsel, dat regelt dat spaarders bij de failliete bank tegoeden tot 100.000 euro kunnen claimen.


Voorwaarden
Dat blijkt uit de voorwaarden van het depositogarantiestelsel die op de website van De Nederlandsche Bank (DNB) staan. De regeling is maandag in werking gesteld, nadat DSB Bank failliet was verklaard. DNB hoopt spaarders voor de kerst hun geld terug te geven.

Voorschot
Op de site van DSB kunnen klanten vandaag een aanvraag indienen om een voorschot van maximaal 3000 euro te ontvangen op spaargeld of geld op betaalrekeningen. De verwachting is dat de klanten dan binnen twee weken over hun geld kunnen beschikken.

De mogelijkheid om alvast geld te krijgen, geldt alleen voor de zogenoemde direct opvraagbare tegoeden, zoals een spaarrekening of een bankrekening. Geld dat vaststaat op een deposito (spaarrekening met een bepaalde looptijd) of zilvervloot, valt hier niet onder. Ook zakelijke rekeninghouders kunnen geen voorschot krijgen. Het voorschot wordt alleen gegeven als iemand over een positief saldo beschikt.

Kunstcollectie
ABN Amro heeft gisteren delen van de kunstcollectie van Dirk Scheringa uit het museum weggehaald. De kunst dient als onderpand van een door ABN Amro vertrekte hypotheek aan het museum. Volgens woordvoerder Charles Huijskens van de curatoren van DSB Bank was de gehele collectie bij ABN Amro in onderpand gebracht. "Daar stonden leningen tegenover en dat geld willen ze nu terug", aldus de woordvoerder. ABN Amro verstrekte de hypotheek voor de bouw van een nieuw museum. De hypotheek zou voor 32 miljoen euro zijn afgesloten. De kunstcollectie wordt op 40 miljoen euro geschat.

Zorgvuldig
Sander Uitdenbogaard, directeur van het museum, was verrast. In NOVA zei hij: "We wisten wel dat ons iets boven het hoofd hing, maar dit gaat sneller dan we verwacht hadden. We hadden gedacht en gehoopt op een gesprek met de curator over vervolgstappen." Volgens Uitdenbogaard gingen de transporteurs zorgvuldig te werk. De werken gaan eerst naar een depot. Uitdenbogaard hoopt dat de collectie bij elkaar kan blijven en dat deze op termijn alsnog in het museum in Spanbroek te zien zal zijn.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief