Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Belgische premier mogelijk president EU

3 nov 09

Gaat de Belgische premier Herman Van Rompuy het winnen van Balkenende?

De zoektocht naar een Europese 'president' lijkt uit te komen bij de Belgische premier Herman Van Rompuy. Van Rompuy zou de favoriet zijn van de Duitse premier Angela Merkel en van de Franse regeringsleider Nicolas Sarkozy.


Mijnenveld
Er zou volgens het Franse persbureau AFP consensus zijn over de persoon van de CD&V-politicus. "Niemand is tegen Van Rompuy en velen vragen hem om de post te aanvaarden", aldus een diplomaat. Wie een land als België kan bijeenhouden, moet in staat zijn te laveren door het Europese mijnenveld, luidt de redenering. Van Rompuy bracht het land rust nadat de Belgische politieke partijen er negen maanden lang niet in slaagden een kabinet te formeren.

Klein land
Afgelopen week werd al duidelijk dat veel lidstaten op de stoel van de 'Europese president' liefst iemand zien die in staat is een compromissen te sluiten. Een kandidaat uit een klein of middelgroot land geniet de voorkeur boven een politieke vedette uit een grote lidstaat.

Balkenende
De Britse oud-premier Tony Blair paste al niet in dat profiel en lijkt kansloos. Ook premier Balkenende lijkt niet langer een grote kanshebber. Mee zou spelen dat hij een zuinig Europees begrotingsbeleid wil. Oost-Europese landen, die het van subsidie moeten hebben, zien hem daarom liever niet als voorzitter van de Europese Raad. Het Nederlandse 'nee' tegen de Europese grondwet pleit ook tegen hem.

Geen bezwaar
De andere 'kandidaten' - de Luxemburgse premier Juncker of de Oostenrijkse ex-kanselier Schüssel - hebben voor- en tegenstanders. Alleen tegen Van Rompuy zou geen van de EU-partners bezwaar maken.

Geen kandidaat
Overigens heeft Van Rompuy, net als Balkenende, steeds gezegd ''geen kandidaat'' te zijn. Maar ingewijden hechten aan die mededeling niet zo veel waarde. Wie benaderd wordt voor de topfunctie, zal niet snel nee zeggen.

Naar boven

Verdrag
Het Constitutionele Hof in Tsjechië gaf eerder vandaag groen licht voor ratificatie van het EU-verdrag van Lissabon. De Tsjechische president Vaclav Klaus
heeft het Verdrag van Lissabon inmiddels ondertekend. Klaus was de laatste regeringsleider in de Europese Unie die zijn handtekening nog onder het verdrag moest zetten. Dat betekent dat de benoeming van een EU-president en een Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlandbeleid nu snel kan plaatsvinden.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief