Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Randy Newman

23 jul 03

Is: Zanger, songwriter en filmmuziekcomponist.

Achtergrond: Randall Stuart Newman wordt op 28 november 1943 geboren in Los Angeles. Hij komt uit een muzikaal nest; zijn ooms Lionel en Alfred zijn bekende filmmuziekcomponisten. Zijn vader moet Randy lange tijd missen, want pa Newman vecht voor het Amerikaanse leger tegen de Duitsers in Europa.

Zijn moeder neemt de jonge Randy veel mee op reis in de Verenigde Staten. Zo brengt hij de zomervakanties meestal door bij familie in New Orleans, dé muziekstad van zuidelijk Noord-Amerika. Muziek wordt hem dus met de paplepel ingegoten.

Carrière: Als hij 17 is werkt Newman al als professioneel songwriter. Ondertussen studeert hij muziek aan de UCLA, maar daar moet hij mee stoppen als hij een platencontract krijgt bij Reprise Records. In 1968 komt zijn debuutalbum uit, 'Randy Newman', maar de plaat krijgt nauwelijks aandacht. Met zijn loopbaan als songwriter gaat het daarentegen steeds beter.

Artiesten als Judy Collins, Dusty Springfield en Peggy Lee nemen nummers van Newman op. In 1970 heeft de band Three Dog Night een hit met zijn nummer 'Mama Told Me Not To Come' en in hetzelfde jaar neemt Harry Nilsson een heel album op met Newman-liedjes: 'Nilsson sings Newman'.

Newman probeert in 1970 ook weer een eigen, tweede album aan de man te brengen. De kritieken voor '12 Songs' zijn lovend, maar de verkoopcijfers vallen tegen; iets wat bij veel platen van Newman een terugkerend feit is. Latere albums - waaronder 'Sail Away' en 'Born Again' - doen het iets beter, maar kassuccessen worden het niet.

In 1981 begint Newman een carrière als filmmuziekcomponist en hij geeft onder meer het album 'Land of Dreams' (1988) uit. In de jaren negentig componeert Newman voornamelijk filmmuziek. Hij is onder meer verantwoordelijk voor de muziek van 'Awakenings' en Disney-producties als 'Toy Story' en 'A Bug's Life'. In 1999 beëindigt Newman zijn contract met Reprise Records en tekent hij een contract bij filmproducent DreamWorks van Steven Spielberg. Inmiddels is hij weer van platenmaatschappij veranderd en heeft een contract bij Nonesuch. In september 2003 verschijnt zijn nieuwe cd onder dit label.

Oscar: Newman wordt acht keer genomineerd voor een Oscar, maar het duurt tot 2002 voor hij er daadwerkelijk een krijgt. Hij ontvangt dan een Oscar voor Best Original Song voor de soundtrack van de film 'Monsters, Inc.', 'If I Didn't Have You'.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief