Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Charles Taylor

4 aug 03

Is: President van Liberia.

Achtergrond: Charles Taylor wordt in 1948 geboren in Liberia. Hij heeft een Afrikaanse moeder en een Amerikaanse vader, die tot de elite van West-Afrika behoren. Taylor studeert in de Verenigde Staten. Als hij in 1979 terugkomt naar Liberia, benoemt de zittende president William Tolbert hem tot hoofd van het overheidsbureau voor financiën.

Opstand: In 1980 pleegt legerleider Samuel Doe een staatsgreep tegen de regering-Tolbert, die vanwege de nauwe banden met de Verenigde Staten niet bepaald populair is bij de bevolking. Taylor kiest de kant van Doe en mag zijn baan houden. Vier jaar later wordt hij beschuldigd van fraude met miljoenen aan overheidsgeld. Hij vlucht naar Amerika, maar wordt daar alsnog opgepakt.

Eind jaren tachtig weet Taylor te ontsnappen en keert hij terug naar Afrika. Hij richt een rebellenleger op en begint een opstand tegen het bewind-Doe. Met succes, want al snel heeft hij een groot deel van het land onder controle. In 1990 laat hij Doe vermoorden tijdens een 'verzoeningsfeest'. De inname van de hoofdstad Monrovia verloopt echter moeizaam door het verzet van Nigeriaanse vredestroepen, gesteund door buurland Sierra Leone.

Sierra Leone: Uit wraak voor de rol van Sierra Leone valt Taylor in 1991 dat land binnen met het Revolutionair Verenigd Front (RUF) en slaagt erin om de helft van het land te bezetten. Er vallen zo'n 200.000 doden bij de acties. Tijdens de bezetting van Sierra Leone verrijkt Taylor zichzelf met - illegale - diamanthandel.

In Liberia breekt intussen een burgeroorlog uit. In een bloedige strijd verliest Taylor weer een groot deel van de veroverde gebieden. In 1995 lukt het hem echter alsnog om hoofdstad Monrovia binnen te trekken.

President: Twee jaar later wint Taylor de verkiezingen en wordt president van Liberia. Niet lang daarna besluit hij zijn macht uit te breiden en valt hij het buurland Guinee binnen. Dit keer grijpen de Verenigde Staten echter in; Amerikaanse militairen maken korte metten met de troepen van Taylor.

In Guinee zelf wordt de rebellengroepering LURD opgericht, die een terreurcampagne begint tegen Taylor. De groepering krijgt de steun van de lokale bevolking en wint snel terrein. Maar het geweld in Liberia gaat onophoudelijk door; dagelijks sneuvelen er talloze mensen door gevechten tussen de rebellen en de regeringsgetrouwe militairen.

Vredesmacht: Taylor kondigt op 3 augustus 2003 aan dat hij op 11 augustus opstapt. Intussen staat een leger van West-Afrikaanse landen klaar om in te gijpen in Liberia. Op 4 augustus arriveren de troepen in Monrovia. Als zij er in slagen de spiraal van geweld te doorbreken, volgt in het najaar van 2003 een VN-vredesmacht om orde op zaken te stellen

Taylor is door de Verenigde Naties aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden en komt mogelijk voor het VN-tribunaal in Sierra Leone.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief