Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Mirna Godett

11 aug 03

Is: De nieuwe minister-president van de Nederlandse Antillen.

Minister-president: Mirna Godett wordt op 11 augustus 2003 premier van de Antillen in plaats van haar broer Anthony. De Antilliaanse bevolking stemde bij verkiezingen in mei massaal op Anthony in de hoop dat hij een einde zou maken aan de armoede en de criminaliteit op de eilanden. Na de verkiezingen blijkt echter dat Anthony Godett niet in aanmerking komt voor het premierschap, omdat hij wordt verdacht van corruptie.

Aanvankelijk wordt op 22 juli Ben Komproe (FOL), de formateur van het nieuwe kabinet, beëdigd als premier. Maar Anthony Godett waarschuwt er dan meteen bij dat het premierschap van Komproe van korte duur zal zijn en dat hij een van zijn vijf broers of zussen gaat benoemen.

En dus wordt Mirna Godett naar voren geschoven. Ondanks het feit dat niemand op haar heeft gestemd, dat ze niet op de lijst van haar partij Frente Obrero Liberashon (FOL) staat en dat ze geen bestuurlijke ervaring heeft. Volgens Godett zelf is dat allemaal geen probleem, ze zegt veel steun te hebben aan haar broer: "We gaan het samen doen, maar eigenlijk word ik door hem bestuurd", zegt ze in een interview.

Achtergrond: Mirna Altagracia Godett werkt al 27 jaar als boekhoudster bij de vuilophaaldienst Selikor. Tussendoor was ze secretaresse voor ministers en verschillende gedeputeerden van haar partij FOL. Ze heeft een mulo-diploma op zak, heeft een secretaresse-opleiding gevolgd en heeft verschillende cursussen gedaan op het gebied van bestuur en boekhouden.

Godett is 27 jaar getrouwd met Johnny Louisa, sociaal werker en actief in de politiek: hij is momenteel parlementslid voor FOL. Ze hebben twee kinderen, een dochter van 25 en een zoon van 20 jaar. De dochter studeert binnenkort af als juriste aan de Universiteit van de Nederlandse Antillen, de zoon studeert in Nederland.

Opmerkelijk: Mirna Godett wil alleen in het Papiaments, de landstaal van de Antillen, worden geïnterviewd. Naar eigen zeggen omdat ze zich in die taal het beste kan uitdrukken, maar ook omdat ze niet uitgelachen wil worden om haar gebrekkige Nederlands.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief