Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Sergio Vieira de Mello

19 aug 03

Was: VN-gezant in Irak. Hij overlijdt op 19 augustus 2003 bij een bomaanslag op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in Bagdad.

Achtergrond: Sergio Vieira de Mello wordt op 15 maart 1948 geboren in Rio de Janeiro, Brazilië. In zijn geboortestad studeert hij filosofie en menswetenschappen. Hij rondt zijn studies af aan de prestigieuze Sorbonne-universiteit in Parijs.

Loopbaan: Al tijdens zijn studie gaat Vieira de Mello voor de Verenigde Naties werken. Hij is vooral actief voor de Hoge Commissaris voor Vluchtelingen en werkt onder meer in Bangladesh, Soedan, Cyprus, Mozambique, Peru en Joegoslavië. Het eerste hoogtepunt in zijn loopbaan is de benoeming tot adviseur van de VN-troepen in Libanon in 1981.

In 1996 wordt Vieira de Mello coördinator voor humanitaire aangelegenheden in Rwanda. Drie jaar later gaat hij als speciaal VN-gezant naar Kosovo en in 2000 wordt hij hoofd van de VN-operaties in Oost-Timor. Hij speelt een belangrijke rol in de overgang van Indonesische provincie naar een onafhankelijk Oost-Timor.

In 2002 volgt Vieira de Mello Mary Robinson op als VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten. In mei 2003 wordt hij door VN-secretaris-generaal Kofi Annan aangewezen als speciale gezant van de VN in Irak.

Zijn ruime ervaring maken hem niet alleen voor Annan, maar ook voor Groot-Brittannië en de Verenigde Staten de meest geschikte persoon voor deze rol.

Aanslag: Op 19 augustus 2003 wordt het VN-hoofdkwartier in Bagdad getroffen door een zware bomaanslag. Onder de vele doden is ook Vieira de Mello. De aanslag blijkt te zijn gepleegd met een auto vol explosieven, die pal onder het raam van de VN-gezant is geparkeerd.

(Bron: TweeVandaag/ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief