Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ahmed Qurei

8 sep 03

Is: De Palestijnse premier. Hij vervangt in 2003 Mahmoud Abbas, die aftreedt na een langdurige machtsstrijd met Arafat over de controle van de Palestijnse veiligheidsdiensten. Ahmed Qurei wordt in Palestina ook wel Abu Alla genoemd.

Persoonlijk: Qurei wordt geboren in Abu Dis nabij Jeruzalem in 1937. Hij stamt uit een rijke familie. Van beroep is hij bankier maar geeft deze carrière in 1968 op om zich aan te sluiten bij al-Fatah, de beweging van Arafat.

Loopbaan: In 1989 wordt hij in het Centraal Comité van al-Fatah gekozen. Hij is sinds 1996 voorzitter van het 88 leden tellende Palestijnse parlement, de Palestijnse Wetgevende Raad. Qurei is hiervoor minister van Economie en Handel en bewindsman op het ministerie van Industrie. Daarvoor nog is hij verantwoordelijk voor de financiën van de PLO. Hij is dan de baas van Samed, het industriële- en investeringsfonds dat de PLO financiert.

Qurei en Abbas: Er zijn veel overeenkomsten tussen Qurei en Abbas. Beiden staan een gematigde politiek voor en beide zijn afkomstig uit de oude garde rond Arafat. Net als Abbas vecht Qurei al jaren aan de zijde van de Palestijnse president. En beide mannen volgen de leider van de Palestijnse Bevrijdings Organisatie (PLO) in ballingschap.

Populair: Qurei staat bekend als een tolerant persoon. Maar net als Abbas is hij onder gewone Palestijnen niet bijzonder populair. Zij zien hem als een aristocraat. En evenals Abbas heeft hij geen machtsbasis binnen de PLO en al-Fatah. Arafat blijft de sterke man op de achtergrond. Voor de Verenigde Staten en Israël lijkt hij een acceptabele opvolger van Abbas.

(Bronnen: ANP en BBC-news)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief