Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Johnny Cash

12 sep 03

Was: Amerikaans country- and westernzanger

Achtergrond: Johnny Cash wordt geboren in Kingsland, Arkansas (Verenigde Staten) op 26 februari 1932 als zoon van een straatarme boer.

Carrière: Cash verwerft eind 1956 internationale bekendheid met het door hem zelf geschreven 'I walk the line'. Hij staat onder contract bij het befaamde Sun-label van Sam Phillips. Na dit commerciële succes toert Cash bijna onafgebroken met zijn band. Hij scoort verschillende hits als: Ring of fire (1963), At San Quentin (1969), Hello, I'm Johnny Cash (1970) en One piece at a time (1976).

Beroemd: Sinds zijn opkomst in de jaren vijftig is Johnny Cash, alias The Man in Black, één van de grootste countrysterren aller tijden. Zijn simpele, rauwe muziek en zijn sonore stem kenmerken zijn stijl. Hij verkoopt meer dan 50 miljoen platen. In totaal wint hij tien Grammy's en heeft de eer zowel tot de Country Music Hall of Fame en de Rock and Roll Hall of Fame te zijn toegelaten. Een privilege dat hij alleen deelt met Elvis Presley. Terwijl zijn carrière steeds beter gaat, komt hij persoonlijk in moeilijkheden. Moe van het eindeloze optreden zoekt hij zijn toevlucht in drank en pepmiddelen.

Ommekeer: In de jaren zestig komt de ommekeer. The Man in Black ontdekt het woord van God. De bijbel en zijn huwelijk met zangeres June Carter helpen hem er bovenop. Ook commerciëel gaat het goed. Zijn doorbraak voor het grote publiek komt in 1969 met de wereldhit 'A Boy Named Sue'. Hij wint twee Grammy's voor zijn legendarische album 'Johnny Cash Live at Folsom' (1968). Dat album is net als zijn volgende plaat 'Live at San Quentin' opgenomen in de gelijknamige Amerikaanse gevangenissen. Cash verkocht in die periode in de Verenigde Staten 250.000 platen per maand. Dat waren er zelfs meer dan 'The Beatles'.

Gevangenisleven: Cash zingt over het harde leven in de gevangenis en de mannen die er zijn terechtgekomen, zoals in de klassieker 'Folsom Prison Blues' ('I shot a man in Reno just to watch him die'). Zijn optredens in gevangenissen bezorgden hem veel kritiek maar Cash blijft pleiten voor hervormingen in het gevangenisleven.

Hype: Cash sluit in '93 een platencontract met Rick Rubin, een New Yorkse platenbaas en producer bekend van zijn werk met rapbands en alternatieve rockbands. In datzelfde jaar zingt hij het slotnummer van U2's Zooropa-plaat in. Vanaf zijn albums 'American Recordings' (1994) en 'Unchained' (1996) gaat hij steeds meer nummers van hedendaagse rockmuzikanten coveren, zoals van Beck, Tom Waits en Soundgarden. De countrylegende werd een ware hype onder de alternatieve popfans.

Gezondheid: Cash sukkelt een aantal jaren met zijn gezondheid totdat hij eind 1988 een openhartoperatie ondergaat. In de herfst van 1997 wordt bekend dat hij lijdt aan het Shy-Drager Syndroom, een progressieve ziekte die het zenuwstelsel aantast, vergelijkbaar met de ziekte van Parkinson. Eind 1998 wordt een longonsteking hem bijna fataal.

Maar dat weerhoudt hem er niet van om platen te blijven maken. In 2000 verschijnt 'Solitary Man' en twee jaar later levert hij 'The Man comes Around' af. Op de laatste plaat staan covers van Depeche Mode en U2. In 2003 valt hem een grotere tegenslag ten deel. Zijn vrouw June overlijdt door complicaties na een hartoperatie. Op 12 september 2003 overlijdt Johhny Cash in zijn huis in Nashville.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief