Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bernadette Chirac

17 okt 03

Is: De echtgenote van Jacques Chirac, de president van Frankrijk.

Imago: Bernadette wordt op 18 mei 1933 geboren in Parijs als Bernadette Chodron de Courcel en is afkomstig uit een adellijk geslacht. Ze kampt in het begin met een nogal stijf, vormelijk imago. Ze staat voor caritas en ouderwetse Franse degelijkheid: katholiek, tweedpakjes, ligt bekakte uitspraak. Haar familie Chodron de Courcel is verankerd in de haute bourgeoisie. Met een meisje Chodron de Courcel is de zoon van een bankemployé (en enig kind) Jacques Chirac duidelijk omhoog getrouwd. Zij en Jacques spreken elkaar aan met vous, niet met het familiaire tu. Toch weerhoudt haar aristocratische reserve Bernadette vaak niet van een grote mond. Zo noteert de krant Libération dat mevrouw Chirac een winkelmeisje in een dorp in de Corrèze de les leest nadat deze haar met een eenvoudig 'bonjour' had begroet. Dat moest natuurlijk zijn 'bonjour madame'.

Loopbaan: De echtgenote van de Franse president studeert in haar jeugd politieke wetenschappen in de Franse hoofdstad. In 1956 trouwt ze met Jacques. Bernadette Chirac heeft ervaring in de dagelijkse politiek. Zij is al sinds de jaren zeventig lid van het conseil général, een soort streekparlement, van het zeer landelijke departement Corrèze. Ooit zetelt daarin ook haar man Jacques, die haar meer dan eens publiekelijk een uitbrander geeft als ze zijns inziens domme of indiscrete vragen stelt.

Politieke rol: Dat de immer keurig geklede en gekapte Bernadette sinds de herverkiezing van haar man in mei 2002 haar eigen plan trekt, is inmiddels opgevallen. Regelmatig is de presidentsvrouw op de cover van een tijdschrift te zien en verschijnt ze in discussieprogramma's op tv. Ze heeft haar eigen communicatieafdeling en haar favoriete ministers met wie ze wekelijks bijpraat. Zij is het die haar man ervan overtuigt Jean-Pierre Raffarin te kiezen als premier.

Nog nooit heeft een Franse presidentsvrouw een politieke rol van enige betekenis gespeeld. Maar tijdens de vorige presidentsverkiezingen verandert er iets. Ineens worden de vrouwen van de kandidaten in de strijd geworpen. Hoe rijzende haar ster is, blijkt ook uit de staatsiefoto's. Vroeger stond de president daar alleen op, nu staat Bernadette naast hem, met het witte hondje Zumo. Le Nouvel Observateur noemt madame Chirac de beste electorale troef van haar man.

Conversatie: Twee maanden lang is Bernadette Chirac de bestverkochte non-fictieauteur in Frankrijk met haar interviewboek Conversation. In november en december van 2001 duwt ze zelfs de boeken over Afghanistan even op de achtergrond en werkt zich meteen op de voorgrond. Ten dienste van haar man, 'haar krijger' zoals ze hem placht te noemen.

Persoonlijk:
Bernadette en Jacques hebben twee dochters, Laurence en Claude. In haar boek vertelt de vrouw van de Franse president voor het eerst uitgebreid over de lange ziekte van haar oudste dochter, Laurence, een arts die ten prooi raakt aan depressies en tracht zichzelf van het leven te beroven door uit een raam te springen. Lang verblijft Laurence in een inrichting, nog steeds heeft ze verzorging nodig. Een hersenvliesontsteking, begin jaren zeventig, is volgens Bernadette de oorzaak van deze ellende.
De andere dochter, Claude, geldt als Chiracs belangrijkste adviseur op het Elysée. Claude is wat vroeger een 'bewust ongehuwde moeder' heette. Haar moeder heeft streng katholieke opvattingen en men kan dus raden wat ze daarvan vindt, maar Bernadette is trots op haar kleinzoon Martin.
Eind jaren zeventig adopteren de Chiracs een Vietnamees meisje.

Opmerkelijk:
Bernadette staat enkele malen op het punt haar man te verlaten. Zijn buitenechtelijke affaires geven haar voldoende aanleiding, maar telkens ziet ze af van een breuk 'omwille van de kinderen' en omdat haar conservatieve familie dat niet zou hebben geaccepteerd. 'Ik heb mijn man herhaaldelijk gewaarschuwd dat Napoleon begon alles kwijt te raken op de dag dat hij Josephine aan de kant zette,' zegt ze in haar boek over de ruzies. Bernadette geeft het toe, ze was jaloers op de minnaressen van haar man, over wiens amoureuze avonturen al eerder is geschreven. Het boek moest mevrouw Chirac 'dichter bij het volk' brengen.

(Bronnen: Parool, Financieele Dagblad, Volkskrant, Telegraaf)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief