Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Joschka Fischer

1 dec 03

Is: Vice-bondskanselier en minister van Buitenlandse Zaken van Duitsland en leider van Bündnis 90/die Grünen.

Achtergrond: Joseph Martin Fischer wordt op 12 april 1948 geboren in Gerabronn/Baden-Württemberg in Duitsland. Zijn ouders zijn uit Hongarije gevlucht. Fischer is al op jonge leeftijd betrokken bij het linkse actiewezen; hij gaat vroegtijdig van school en stort zich in de krakers- en protestbeweging. Hij wisselt het actievoeren af met baantjes als fabrieksarbeider en taxichauffeur.

In 1967 trouwt hij met de nog minderjarige Edeltraut, maar het huwelijk is geen lang leven beschoren. Fischer hertrouwt later nog drie keer. In 1977 keert hij zich af van de extreem-linkse protestbeweging, na de moord op werkgeversvoorzitter Schleyer door de Rote Armee Fraktion.

Loopbaan:
Fischer sluit zich aan bij de Grünen, oorspronkelijk een partij van milieuactivisten en pacifisten die uit afkeer van hiërarchie geen leider had. In 1983 komt hij met die partij in de Bondsdag. Twee jaar later wordt hij minister van Milieu van de deelstaat Hessen.

In 1994 keert Fischer terug in de landelijke politiek als fractieleider van de Grünen in de Bondsdag. Na de verkiezingsoverwinning van de SPD en de Grünen in 1998 wordt Fischer, na bondskanselier Schröder, het belangrijkste gezicht van de Duitse regering.

Imago: Fischer wordt gezien als een pragmaticus met een goed gevoel voor macht en realiteit. Hij is ook niet bang tegen de 'heilige huisjes' in zijn eigen partij te schoppen. Op zijn aandringen wordt in 1998 de afschaffing van de NAVO uit het verkiezingsprogramma geschrapt. En ondanks het verzet van een aantal groene Bondsdagleden doet Duitsland op aandringen van Fischer mee met de militaire operaties in Kosovo en Afghanistan.

Internationaal dwingt hij respect af met zijn bijdrage aan het Kosovo-vredesplan en zijn bemiddelingspoging in het Midden-Oosten in de zomer van 2001.

Populair:
Fischer is een van de populairste ministers van Europa. Uit peilingen is gebleken dat hij populairder is dan zijn partij. Bij de Duitse verkiezingen van 2002 kwamen de Groenen als grote winnaar uit de bus. De milieupartij kreeg 8,6 procent van de stemmen, terwijl op 7 procent was gerekend. Dat was net genoeg voor een nieuwe rood-groene coalitie in de Duitse Bondsdag.

Opmerkelijk: In 2001 komt Fischer in opspraak omdat er foto's uit 1973 opduiken waarop te zien is dat hij een politieagent aftuigt. Ook wordt hij beschuldigd van meineed in het proces tegen zijn oude vriend Hans Joachim Klein, die terechtstaat voor zijn aandeel in de aanslag op OPEC-ministers in Wenen in 1975. Het loopt allemaal met een sisser af en Fischer komt er ongeschonden uit.

(Bron: NOS Nieuws/BBC)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief