Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ivo Opstelten

1 dec 03

Is: Burgemeester van Rotterdam en vice-voorzitter van de VVD.

Achtergrond: Ivo Willem Opstelten wordt op 31 januari 1944 geboren in Rotterdam. Zijn vader is bankdirecteur en zijn moeder komt uit een koopsmansfamilie. Hij is getrouwd en heeft vier dochters.

Opstelten studeert na zijn middelbare schooltijd rechten in Leiden en wordt lid van de studentenvereniging Minerva. In 1969 studeert hij af in de richting van het publiek recht.

Loopbaan: Na zijn studie maakt hij een bliksemcarrière. Via een baan als kabinetsmedewerker in de gemeente Vlaardingen klimt hij in twee jaar tijd op tot burgemeester van de gemeente Dalen. Op zijn 28ste is Opstelten de jongste burgemeester van Nederland.

Na Dalen is hij burgemeester van Doorn en Delfzijl en in 1987 gaat hij bij het ministerie van Binnenlandse Zaken werken als directeur-generaal openbare orde en veiligheid. Opstelten wordt in 1992 burgemeester van Utrecht en verhuist in 1999 naar Rotterdam.

Burgemeesterschap: Een meerderheid van de gemeenteraad van Rotterdam wil in 1999 liever PvdA-burgemeester Welschen uit Eindhoven in plaats van de VVD'er Opstelten. De raad vindt Opstelten een maatje te klein voor de functie. Het kabinet besluit echter anders.

Met de opkomst van Leefbaar Rotterdam bewijst Opstelten dat hij de druk goed aan kan. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2002 lukt het hem een college van Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD te vormen. En op de avond van de moord op Pim Fortuyn, 6 mei 2002, staan de deuren van het stadhuis de hele avond open en kunnen burgers een condoleanceregister tekenen. De volgende dag loopt Opstelten voorop in de stille tocht ter ere van de vermoorde politicus.

Allochtonen:
Rotterdam kampt al jaren met een imago als allochtonenstad. Onderzoek voorspelt dat in 2017 een meerderheid van de bewoners van allochtone afkomst is. Volgens het college trekt de stad veel nieuwkomers met lage inkomens aan. Opstelten presenteert daarom op 1 december 2003 een ambitieus actieplan om de problemen rondom allochtonen in de stad aan te pakken. Hij wil zogenaamde kansarmen weren en de stad aantrekkelijker maken voor mensen met hogere inkomens.

Opmerkelijk:
Ivo Opstelten presenteert elke veertien dagen op Radio en TV Rijnmond het programma 'Met wie? Met Ivo!'. Daarin beantwoordt de burgemeester vragen van zijn stadsgenoten.

(Bron: Parlement & Politiek, NRC Handelsblad)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief