Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Howard Dean

9 dec 03

Is: Voormalig presidentskandidaat voor de Amerikaanse verkiezingen van 2004. Dean is de oud-gouverneur van de staat Vermont.

Persoonlijk: Howard Dean wordt op 17 november 1948 geboren. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen. Hij gaat naar de universiteit Yale en studeert vanaf 1971 medicijnen aan de Albert Einstein College of Medicine. In 1978 is hij klaar.

Carrière: Na zijn studie gaat Dean als arts werken. Hij runt jarenlang samen met zijn vrouw Judith Steinberg een praktijk. In 1982 maakt hij een opmerkelijke carrièremove en gaat de politiek in: hij wordt lid van het Huis van Afgevaardigden van Vermont.

Vier jaar later is hij plaatsvervangend gouverneur van Vermont en in 1991, als gouverneur Richard Snelling overlijdt, wordt hij gekozen tot gouverneur van de staat. Het is volgens Dean "de beste baan van Vermont". In de 11 jaar dat hij gouverneur is, brengt hij forse verbeteringen aan in de gezondheidszorg en scholing voor kinderen, pakt hij de criminaliteit aan en vecht hij fanatiek tegen milieuvervuiling.

Presidentskandidaat: Ondanks zijn werk in Vermont is Dean voor velen een grote onbekende als hij zich in 2002 kandidaat stelt als president. Daar komt echter snel verandering in: hij laat zich zeer kritisch uit over Bush en de zijnen en steekt niet onder stoelen of banken dat hij een fel tegenstander is van de oorlog tegen Irak. Zijn aanhangers zijn vooral de meer progressieve Amerikanen die niets moeten hebben van de huidige regering.

In eerste instantie wordt Dean gezien als dé tegenstander van Bush. Hij doet het goed in de peilingen, hij heeft een onbeschadigd verleden, zijn campagnekas is goed gevuld en de vroegere presidentskandidaat Al Gore staat achter hem.

Maar tijdens de democratische voorverkiezingen wint hij in niet één staat; John Kerry blijkt bijna overal de populairste kandidaat te zijn. Op 18 februari maakt Dean bekend dat hij zijn campagne staakt. Hij schaart zich achter Kerry en roept het Amerikaanse volk op hetzelfde te doen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief