Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rob Oudkerk

12 jan 04

Was: Wethouder van Amsterdam (PvdA).

Achtergrond: Robert Herman (Rob) Oudkerk wordt op 20 maart 1955 geboren in Amsterdam. Na de lagere school doet hij gymnasium-b aan het Vossius Gymnasium in Amsterdam. In 1974 gaat hij aan de Universiteit van Amsterdam geneeskunde studeren en specialiseert zich na zijn afstuderen, in 1984, in huisartsgeneeskunde. Hij is sinds 1981 getrouwd en heeft twee kinderen.

Carrière: Oudkerk begint zijn medische carrière in 1973 als verpleeghulp. Eind jaren zeventig gaat hij lesgeven aan de Hogeschool van Amsterdam. Dat doet hij tot 1990. In 1986 begint hij in Amsterdam een duo-huisartsenpraktijk. Als hij in 1994 lid wordt van de Tweede Kamer zet hij zijn praktijk parttime - één dag in de week - voort. Hij is voor de PvdA lange tijd woordvoerder volksgezondheid.

In 1998 maakt hij deel uit van de commissie-Bijlmerramp, die moet onderzoeken welke fouten er door wie zijn gemaakt rond de ramp met het El-Al-toestel op 4 oktober 1992. Hij stemt in 1999 als enige van zijn fractie aan het eind van het debat vóór twee moties van afkeuring tegen de ministers Jorritsma van Verkeer) en Borst van Volksgezondheid.

In 2002 verruilt Oudkerk de Tweede Kamer voor de gemeentepolitiek. Hij wordt lid van de Amsterdamse gemeenteraad, is lijsttrekker voor de PvdA en wordt in april 2002 benoemd tot wethouder van werk en inkomen, educatie, jeugd en diversiteit en grotestedenbeleid.

Kut-Marokkaantjes: Als kersverse wethouder is Oudkerk in 2002 in opspraak als hij zich voor de camera van TweeVandaag laat ontvallen hoe hij eigenlijk denkt over de groep criminele Marokkanen in Amsterdam. 'Kut-Marokkaantjes', noemt hij de jongeren. Hij wordt er niet om vervolgd, maar de uitspraak blijft hem nog lang achtervolgen.

Eind 2003 haalt hij opnieuw de voorpagina's als hij de agenten uitscheldt die hem een bekeuring willen geven voor het rijden zonder werkend achterlicht. Zelf verklaart hij dat hij boos is geworden omdat een van de agenten refereerde aan de 'kut-Marokkanen'-opmerking.

Hoeren en coke:
Nauwelijks een maand na de achterlicht-kwestie is Oudkerk wederom het middelpunt van discussie. Columniste Heleen van Royen doet in Het Parool uit de doeken dat de wethouder haar heeft toevertrouwd dat hij na werktijd wel eens pornosites bezoekt, dat hij wel eens naar de hoeren gaat en dat hij één keer per jaar - met oud en nieuw - een snuif coke neemt. Oudkerk wordt weer door de gemeente op het matje geroepen, maar daar lijkt het bij te blijven.

Als een week later blijkt dat Oudkerk zeer frequent naar de hoeren gaat en zelfs regelmatig te zien is aan de beruchte tippelzone Theemsweg, is het serieus mis. Op 19 januari stapt hij op als wethouder nadat zijn partij het vertrouwen in hem opzegt.

(Bron: parlement.com/Het Parool)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief