Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wesley Clark

22 jan 04

Is: Oud-viersterrengeneraal en tot 2000 opperbevelhebber van de NAVO. Tot februari 2004 was Clark een van de democratische kandidaten bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2004. Hij stapte halverwege de democratische voorverkiezingen uit de verkiezingsstrijd wegens tegenvallende resultaten.

Achtergrond: Wesley Clark wordt op 23 december 1944 geboren in Little Rock, Arkansas, waar ook oud-president Bill Clinton vandaan komt. Op zijn zeventiende gaat hij naar het beroemde militaire opleidingsinstituut West Point. Hij studeert in 1966 als eerste van zijn jaar - cum laude - af. Die prestatie levert hem een Rhodes Scholarship op, een prestigieuze studiebeurs die maar aan een select groepje studenten wordt toegekend. Daarvan studeert hij twee jaar in Engeland aan Oxford.

Clark is getrouwd met Gertrude Kingston en hij heeft één zoon, die ook Wesley heet. Op dit moment wonen de Clarks in Arlington, Virginia.

Carrière: Na Oxford start Clark een carrière in het leger. Hij dient onder meer in Vietnam en klimt snel op. Zo speelt hij in de jaren negentig als bemiddelaar een belangrijke rol bij het Dayton-akkoord, dat een einde maakt aan de oorlog in Bosnië, en is hij bevelhebber van de Amerikaanse veiligheidstroepen in Panama. In 1997 wordt Clark aangesteld als opperbevelhebber van de NAVO. Hij leidt in die functie de operatie in Kosovo.

In 2000 stopt Clark bij de NAVO en gaat het bankwezen in. Daarnaast is hij militair verslaggever en commentator bij de nieuwszender CNN. In september 2003 besluit hij zich verkiesbaar te stellen voor het presidentschap. De belangrijkste reden daarvoor is de oorlog tegen Irak, waar Clark bepaald geen voorstander van is.

Presidentskandidaat: Wesley Clark is, samen John Kerry en Howard Dean, lange tijd een van de populairste democratische kandidaten. Hij doet het in eerste instantie goed in de polls, wat ongetwijfeld mede te danken is aan zijn goede reputatie en - niet onbelangrijk - zijn onvervalste Amerikaanse looks. Een nadeel is dat het Clark, die goed op de hoogte is van buitenlandse zaken, ontbreekt aan binnenlandse politieke ervaring.

Op 10 februari 2004 stapt Clark uit de verkiezingsstrijd, tijdens de democratische voorverkiezingen. Hij blijkt niet opgewassen tegen zijn tegenstander John Kerry, die overwinning na overwinning behaalt. Als Kerry, die uit Massachusetts komt, ook nog eens in de zuidelijke staten Tennessee en Virginia wint, besluit Clark de handdoek in de ring te gooien.

Standpunten: Clark is een voorstander van het leger en wil die zelfs uitbreiden, maar wil tegelijkertijd meer doen voor het milieu. Hij is tegen de - door Bush voorgestelde - olieboringen in Alaska en voor de promotie van schone energiebronnen. Verder is hij niet tegen abortus en wil hij een moratorium op de doodstraf.

Over wapenbezit heeft Clark een opmerkelijke mening: hij wil het bezit in principe niet verbieden, maar hij is er wel tegen dat burgers zware wapens als machinegeweren kunnen aanschaffen. En: als het aan hem ligt, is marihuana niet langer strafbaar als hij president is.

(Bron: AllesAmerika.com, Nato.com, Clark04.com)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief